Kemi

Aromaer i jordbær

19. januar kl. 21:42 af Aktiemester (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen

Håber nogle kan hjælpe med opg c) og opg d) i denne opgave:


Svar #1
19. januar kl. 21:43 af Aktiemester (Slettet)

billeder af opgave d)


Svar #2
19. januar kl. 21:45 af Aktiemester (Slettet)

billede af opgave c)


Svar #3
19. januar kl. 21:46 af Aktiemester (Slettet)

opgavebeskrivelse samt opg a) og b) (OBS! opg a) og b) er besvaret)


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar kl. 11:47 af Soeffi

#2...billede af opgave c)


Både figur 1,3 og 1,4 har en top ved 1700 cm-1, som tyder på en C=O binding. Figur 1.4 har desuden en bred top ved 3000 cm-1, som er tegn på en O-H binding. Derfor er stoffet på figur 1.3 sikkert en aldehyd eller keton, mens stoffet på figur 1.4 er en caboxylsyre.


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar kl. 18:41 af Soeffi

#1...billeder af opgave d)

Da det er et aromatisk stof, så kan man gætte på ester, der ofte har en behagelig lugt. 

Det samlede integral er 28, dvs. 2 enheder i integral svarer til 1 H. 

Toppen ved shift = 4,2 og integral 4 svarer til 2 H, der sidder tæt på ester-gruppen som vist med fed skrift: 
X-(C=O)-O-CH2-CH2-X. Da splittet er på 3, så må der sidde 2 H på den næste C som vist med gult.

Singletten med et shift på 2,05 og et integral på 6 kan være en CH3-gruppe, der sidder på syre-delen af ester-gruppen så vist med fed skrift: CH3-(C=O)-O-CH2-CH2-X

Der mangler nu 3 C og 7 H, som må være -CH2-CH2-CH3. Det giver samlet set stoffet:

CH3-(C=O)-O-CH2-CH2-CH2-CH2-CH3. n-pentyl acetat.

Pentylkæden: CH2-CH2-CH2-CH2-CH3 ...fra venstre mod højre: Første C's H'er er forklaret. Det næste C's H'er kobler med 4 andre H'er hvilket giver et split på 5. Det samme gælder tredje C's H'er. Fjerde C's H'er kobler med 5 H'er og har et split på 6. Femte C's H'er kobler med 3 og har et split på 4. Shiftet bliver lavere jo længere man kommer fra ester-gruppen. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. januar kl. 09:09 af Soeffi

5. Undskyld...

Rigtigt:...

Da det er et aromatisk stof, så kan man gætte på ester, der ofte har en behagelig lugt. 

Det samlede integral er 28, dvs. 2 enheder i integral svarer til 1 H. 

Toppen ved shift = 4,2 og integral 4 svarer til 2 H, der sidder tæt på ester-gruppen som vist med fed skrift: 
X-(C=O)-O-CH2-CH2-X. Da splittet er på 3, så må der sidde 2 H på den næste C som vist med gult.

Singletten med et shift på 2,05 og et integral på 6 kan være en CH3-gruppe, der sidder på syre-delen af ester-gruppen som er vist med fed skrift: 

CH3-(C=O)-O-CH2-CH2-X

Rettelse:...

Der mangler nu X i CH3-(C=O)-O-CH2-CH2-X . Denne gruppe har 3 C og 7 H, som kan være:...

1) -CH2-CH2-CH3

2) -CH-(CH3)2

Man ser nu på methylgrupperne, der har det laveste kemiske shift. Alle methylgrupper giver en samlet top.

1) -CH2-CH2-CH3 :
     3 H på methylgruppen og 2 H på nabo H-atomet: Integral = 2·3 = 6 og split = 2 +1 = 3 

2) -CH1-(CH3)2 :
     2·3 = 6 H på methylgrupperne og 1 H på nabo H-atomet: Integral = 2·6 = 12 og split = 1 +1 = 2     

Det ses heraf, at -CH-(CH3)2 er det rigtige.

Dermed er stoffet CH3-(C=O)-O-CH2-CH2-CH-(CH3)eller 3-methylbutylacetate.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. januar kl. 11:08 af Soeffi

#6. Mindre rettelse:...

1) -CH2-CH2-CH3 :
     3 H på methylgruppen og 2 H på nabo C-atomet:... 

2) -CH1-(CH3)2 :
     2·3 = 6 H på methylgrupperne og 1 H på nabo C-atomet:...


Skriv et svar til: Aromaer i jordbær

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.