Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

albedo, naturgeografi - HJÆLP

11. april 2023 af Camilla89898

nogen der kan hjælpe med disse spørgsmål: 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2023 af MentorMath

Hej Camilla

Vi kan ikke se spørgsmålene..


Svar #2
11. april 2023 af Camilla89898

hov, det er disse spørgsmål: 

1. forklar hvad sort og hvid plader repræsenterer i virkeligheden 

2. hvordan ændres refleksion og absorption i arktis i takt med at isen smelter? 

3. hvad betyder albedo-ændringerne i Artktis for det globale klima og for den fremtidige havis afsmeltning? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2023 af MentorMath

Helt i orden

Jeg ved ikke helt hvad de mener med spørgsmål 1, som det er fomuleret her, men måske der er en anden herinde der kan svare på det. Om ikke andet, vil jeg forsøge at give en forklaring på spørgsmål 2 og -3.

2. Når solens stråler rammer overflader på arktis, der overvejende er dækket af is, vil størstedelen af det sollys der rammer, blive reflekteret tilbage. En overflades evne til at reflektere lys kaldes for albedo. Forskellige overflader har forskellig albedo. Overflader der er dækket af is eller sne, vil reflektere størstedelen af det lys der rammer. Modsat vil mørke overflader have en lavere albedo, dvs. reflektere mindre af lyset. Det lys der ikke reflekteres, arbsorberes i overfladen i form af varmeenergi. Dette ses fx om sommeren, hvor overfladen på en sort bil der har stået i solen, vil være langt varmere, end en hvid bil.

I takt med at isen smelter, vil der ikke længere blive reflekteret lige så meget lys fra overfladen. I stedet vil mere og mere af lyset blive absorberet i overfladen, hvilket får temperaturen til at stige. Overfladen vil altså blive varmere i takt med at isen smelter, idet refleksionen af sollyset falder. 

3. Idet mere af sollyset - som isen smelter - arbsorberes i overfladen i stedet for at blive reflekteret, vil overfladen varmes op af den energi der er i det lys der bliver arbsorberet.

Dette er en ond cirkel, i forhold til at isen netop smelter i takt med at temperaturen stiger. Jo mere af isen der smelter, desto mindre lys reflekteres der, hvilket får temperaturen til at stige yderligere. Det lys der nu arbsorberes i stedet for at blive reflekteret, vil da resultere i, at varmeenergien lagres i overfladen hvorfor endnu mere af isen vil smelte.

Håber det giver mening. Meget af det er fysik, som der ikke er krav til at man har haft på geografi C.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. april 2023 af MentorMath

I forhold til hvad albedo-ændringerne i Artktis vil betyde for det globale klima, er man bange for, at de store mængder af smeltevand som følge af at isen smelter, vil have negativ betydning på havstrømmene. Her er der især tale om den strøm der hedder golfstrømmen.

Ligeledes vil store mængder af smeltevand fra Arktis få vandstanden i verdenshavene til at stige, hvilket kan få konsekvenser for de lande, vis landskab ikke ligger langt over havoverfladen. 


Skriv et svar til: albedo, naturgeografi - HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.