Læseteknikker - disse 4 skal du kende!

Læseteknikker er måske ikke noget du har stiftet nærmere bekendtskab med. Men dit kendskab til de forskellige læseteknikker er afgørende på de gymnasiale uddannelser, hvor der til tider kan være rigtig meget læsestof. 

Foto: Martiapunts, Dreamstime.com

Derfor er det en god idé at være opmærksom på din læseteknik. Ved at være det, sørger du for at få det optimale ud af din læsning, så du hverken bruger for meget eller for lidt tid på den pågældende tekst. Inden du starter med at læse en tekst, er det derfor en god idé at finde ud af, hvor grundigt den skal læses, og hvad formålet med din læsning er. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken læseteknik du skal benytte, og hvor meget tid du skal bruge. 

Typer af læseteknikker

Overordnet set er der 4 læseteknikker, som du skal kende og som du skal vænne dig til at bruge på de rigtige tidspunker. I begyndelsen kan det være svært at finde ud af hvilken af de 4 læseteknikker, der er den mest hensigtsmæssige til netop din tekst. Se mere i afsnittet nederst på siden.

Overblikslæsning

Overblikslæsning af en tekst foregår ved, at du hurtigt lader øjnene glide ned over én side ad gangen for at fange overskrifter, markerede ord og andet iøjnefaldende. Læs gerne indledning, konklusion, figurer og tabeller.

Teknikken kan bruges til hurtigt at få et indtryk af en tekst, at finde ud af hvad den handler om, og om den kan bruges.

Skimning

Skimning er en læseteknik, der er en smule grundigere end overblikslæsningen. Gennemlæs hurtigt forord, indledning, konklusion, overskrifter, kapitelindledninger, opsummeringer, markerede ord og se på illustrationer og tabeller. Resten læses hurtigt og i halve sætninger. Læs med andre ord det væsentlige og smid alt andet væk.

Formålet med skimning er at få et overblik i hovedlinjer og eventuelt at finde frem til steder i teksten, som du kan gå mere i dybden med.

Hurtiglæsning

Ved hurtiglæsning læser du alle sætninger og altså hele teksten. Dog uden at standse op undervejs og uden at slå ord op, du ikke forstår. Du kan dog passende variere læsetempoet undervejs.

Formålet med hurtiglæsning er at læse og til dels forstå teksten, så den kan gengives i hovedtræk.

Hurtiglæsning kan dog også være en hel anden slags læseteknik, hvis man ønsker at lære at læse hurtigere generelt. Vi har skrevet en artikel om, hvordan du kan øge din læsehastighed her.

Studielæsning

Studielæsning er den af læseteknikkerne, der tager længst tid. Her læser du omhyggeligt og koncentreret hele teksten ord for ord. Du slår også besværlige ord op og genlæser eventuelt svære afsnit. Måske skal der også tages noter.

Formålet med studielæsning er at forstå og huske teksten samt at kunne gengive den i detaljer.

Hvilken læseteknik skal du vælge?

Hvordan du skal læse en tekst afhænger af mange ting. Hvor meget tid du har. Hvilket fag det er. Hvilke type tekst det er. Hvad dit ambitionsniveau er. Om du læser til eksamen. Og mange andre ting.

Inden du starter med at læse, skal du derfor beslutte dig for, hvad du gerne vil have ud af teksten, og hvilken af læseteknikkerne du derfor skal bruge til netop den tekst. Du kan passende spørge dig selv: Hvor aktiv vil jeg gerne være i timen? Hvilket niveau er faget på? Hvad forventer læreren? Hvad er undervisningsformen? Har jeg andre vigtigere lektier? Hvor meget tid har jeg? 

Hvis du prøver dig frem, finder du hurtigt ud af, hvilken læseteknik der passer bedst til de forskellige typer tekster og formål.