Fysik

fysik forlygtepære resistansen ; HJÆLP !

24. november 2011 af jubii10 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej studieportalen det er førstegang jeg opretter et spørgsmål men sidder her med en aflevering som skal afleveres i aften om forstår ikke den sidste opgave håber i kan hjælpe mig

Forlygtepære


Nærlyset på en almindelig personbil leveres ofte af en såkaldt H4-pære med to glødetråde, én til nærlys og én til fjernlys.


Pæren er mærket 12V, 60W til fjernlys og 12V, 55W til nærlys. Begge glødetråde tilsluttes 12V forsyningsspænding.
 
Figur 4.1. En H4 - pære

a) Vis, at resistansen for glødetråden til nærlys er ca. 2,6 Ω.

På de fleste biler bruges nærlyset også som kørelys. For at øge pærens levetid reduceres spændingsfaldet over nærlys-glødetråden med ca. 10 %, når nærlyset bruges som kørelys.


Der måles en strømstyrke på 4,19A når forsyningsspændingen til nærlys-glødetråden sænkes til 10,8V.

b) Bestem glødetrådens effektforbrug og resistans i denne situation. Forklar, hvorfor resistansen er mindre end når pæren tilsluttes 12V.


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. november 2011 af mathon

a)

                                      P = U2 /  R
    hvoraf
                                      R = U2 / P

 

b)
                            har du tænkt på
                                                                         R = Ro·(1 + α·T) ?


Skriv et svar til: fysik forlygtepære resistansen ; HJÆLP !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.