Fysik

Problemer med eksamenssæt

25. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Har problemer med dette sæt

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120816%20stx122%20FYSA%20skriftelig%20opgavesaet.ashx 


Brugbart svar (2)

Svar #1
25. marts 2013 af Moderatoren

Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.


Svar #2
25. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Opgave 5 - Wolf-Rayet stjerne

En Wolf-Rayet stjerne har massen 4,9*1031 kg, og den radius er 2,1*109 m.

a) Beregn Wolf-Rayet stjernens gennemsnitlige densitet.

Wolf-Rayet stjernens lysstyrke er 4,2*1031 W

b) Beregn Wolf-Rayet stjernens effektive overfladetemperatur.

 

Opgave 10 Fødevarebestråling

Det radioaktive nuklid 60Co anvendes ofte til bestråling af fødevarer.

a) Opstil reaktionsskemaet for henfaldet af 60Co.

Et anlæg til bestråling af fødevarer indeholder 60Co med massen 0,707 kg. Ved hvert henfald af 60Co udsendes to gammakvanter med den samlede energi 4,01*10-13 J.

b) Beregn med hvilken effekt, der udsendes energi ved gammahenfald i 60Co-anlægget.

 

-Kan du hjælpe??


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. marts 2013 af mathon

opgave 5

a) Beregn Wolf-Rayet stjernens gennemsnitlige densitet.        

                                             m
                           ρmiddel =
----------
                                        (4π/3)•r3
 


Svar #4
25. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Tak for hjælp til 5a


Svar #5
25. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

er enheden kg/m^3 ?


Brugbart svar (2)

Svar #6
25. marts 2013 af mathon

opgave 5

b)
                                P = σ • ε • A • Teff4

  som med ε ≈ 1
  giver

                                 Teff = ((P/σ) / A)1/4


  σ = 5,67·10-8 W/(m2·K4)

                                 Teff = ((P/σ) / (4π•r2))1/4

 


Svar #7
25. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Tak - p er det den beregnet denstiet? hvor har du fundet tallet for σ? 


Svar #8
25. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

??


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. marts 2013 af mathon

Opgave 10

a)

                            60Co er β- radioaftiv

b)

                           N = (m/M) • NA = ((0,707 kg) / (0,060 kg/mol)) • (6,22·1023 mol-1) = 7,329·1024

     T½ = 1,663·108 s

     k = ln(2) / T½ = ln(2) / (1,663·108 s) = 4,168·10-9 s-1            

                          A = k • N = (4,168·10-9 s-1) • 7,329·1024 = 3,05·1016 Bq      

                          P = A • (4,01·10-13 J) = (3,05·1016 s-1) • (4,01·10-13 J) = 12230,5 W 12,23 kW

 

                            


Svar #10
25. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Tak for hjælpen med b) - har du fundet nogle tal i databog?


Brugbart svar (1)

Svar #11
25. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

De to opgaver er Opg 1 og Opg 5 i det pågældende opgavesæt.


Svar #12
26. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Jaa i den. Men ikke min. 


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Men når du henviser til opgavesættet, er det da mere logisk at kalde opgaverne ved de rette numre.


Brugbart svar (1)

Svar #14
07. april 2013 af Græstedslacker (Slettet)

#9
Der er lavet en mindre fejl ved beregning af N, idet Avogadrokonstanten (NA) er 6,022*1023 mol-1.

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
31. maj 2014 af Bullerkage (Slettet)

#6

I opgave b kender jeg til formlen for varmestråling (Stefan Bolzmans lov): I=\sigma*T^4, men den kan ikke anvendes, da man ikke kender til I.

Vil du ikke være flink at forklare, hvad formlen hedder og hvad \varepsilon hedder og betyder/dets egenskab? Du giver det en værdi på 1, men hvilken betydning har dette? Mange tak :)!


Brugbart svar (0)

Svar #16
31. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Man kender stjernens udstrålingseffekt P og dens overfladeareal A og dermed dens udstrålingsintensitet

        I = P/A .


Brugbart svar (0)

Svar #17
31. maj 2014 af Bullerkage (Slettet)

#16 Super fedt, tak!


Skriv et svar til: Problemer med eksamenssæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.