Fysik

Hjælp

27. april kl. 15:32 af Lalode - Niveau: A-niveau

Hej, er der en som kan hjælpe mig med at løse opgave c?

Vedhæftet fil: fysik1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april kl. 19:27 af M2023

#0. Billedet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april kl. 22:33 af SuneChr

c)  Lad en stålkugle, med konstant hastighed, rulle henad en vandret vej, hvor den forlader enden af vejen
i et frit fald. Beregn nedslagspunktets vandrette afstand fra vejens ende. Herved er kuglens Ekin + Epot = 0 .
Hvad er dens samlede energi umiddelbart før, den forlader vejen?
Der er energimæssigt ingen forskel, om kuglen falder frit ved denne begyndelseshastighed, eller om den
frit ruller nedad et skråplan ved samme begyndelseshastighed.
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. april kl. 14:12 af M2023

#0. a) E = (42,7·106J/kg)·(0,729 kg/L) = 3,11·107 J/L

b) Bilen forbrænder (8,0 L/100 km)·(110 km/h) = 8,8 L/h. Med en udnyttelsesgrad på 0,25 udvikler dette følgende mængde mekanisk energi: 0,25·(3,11·107 J/L)·(8,8 L/h) = 6,84·107 J/h = 6,84·107 J/(3600 s) = 1,90·104 W

c) Mekanisk effekt er lig med kraft gange fart. Kraften er tyngdekraften på bilen gange sinus til vinklen.
Det vil sige:
1,90·104 J/s = (1450 kg)·sin(v)·(9,82 m/s2)·(110 km/h) ⇒
sin(v) = (1,90·104 kg·m2/s3)/[(1450 kg)·(9,82 m/s2)·(110.000 m/(3600 s))] ⇒
sin(v) = (1,90·104)/[(1450)·(9,82)·(1100/36)] ⇒ 
sin(v) = 0,0437 ⇒ 
v = sin-1(0,0437) = 2,5°


Svar #4
28. april kl. 17:20 af Lalode

Jeg er ikke med på hvorfor den mekaniske energi bruges, og hvorfor den er kraft gange med fart?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april kl. 18:00 af ringstedLC

Det sidste først: Der står mek. effekt, og det er den fordi "arbejde" = kraft gange strækning: 

\begin{align*} W &= F\cdot s \\ &= F\cdot v\cdot t \\ W\! \cdot t^{-1}\!=P &= F\cdot v \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. april kl. 18:01 af M2023

#4. Du skal bruge mekanisk effekt, fordi det íkke er elektrisk effekt.

Energi er kraft gange vej. Effekt er energi divideret med tid. Energi er kraft gange distance. Kraft gange distance divideret med tid giver kraft gange fart.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. april kl. 06:56 af M2023

#6

#4. Du skal bruge mekanisk effekt, fordi det íkke er elektrisk effekt.

Energi er kraft gange vej. Effekt er energi divideret med tid. Energi er kraft gange distance. Kraft gange distance divideret med tid giver kraft gange fart.


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.