Samfundsfag

Dansk økonomi i 2010

02. november 2004 af thegreatdane (Slettet)
Spørgsmålene er baseret på artiklen nederst på siden..


1. Hvorfor skulle en aldrende befolkning i henhold til 2010-planen stille krav til dels en reduktion af den offentlige gæld, dels skabelse af 60.000 nye jobs?
2. Diskuter hvilken form for finanspolitik der skal føres for at kunne nedbringe den offentlige gæld.
3. Forklar hvad der ligger i Claus Vastrups udtalelse om, at det er forkert at overse, at den fremtidige forsørgerbyrde ikke bare afhænger af den offentlige gæld, men også af udviklingen i produktion, beskæftigelse og anden opsparing.
4. Sammenlign den procentuelle udvikling i BNP i Danmark, EU og USA gennem de seneste 10 år og kommenter udviklingen.


Børsen, mandag 25. oktober 2004
2010-mål må vige for vækst og job
Claus Vastrup bakker regeringens overvejelser om en ny jobplan op.
Økonomiprofessor Claus Vastrup fra Århus Universitetet opfordrer regeringen til at at gøre op med målsætningerne i den ambitiøse 2010-plan, hvis hensynet til vækst og beskæftigelse kræver et nyt finanspolitisk indgreb.
Det er første gang, at en af Danmarks mest respekterede økonomer rejser debat om den håndfaste fortolkning af den mellemfristede finanspolitiske strategi, der blev iværksat i SR-regeringens tid.
Indfrielsen af 2010-planen, som skal sikre at dansk økonomi er forberedt på en aldrende befolkning, kræver, at regeringen reducerer den offentlige gæld til knap 30 pct. af bruttonationalproduktet i 2010 fra godt 50 pct. i dag samt skaber 60.000 nye arbejdspladser.
Claus Vastrup siger til dagbladet Børsen, at regeringens forårsplan især var baseret på en midlertidig lempelse af finanspolitikken, som ikke havde nævneværdig betydning for den offentlige gæld.
»Den problemstilling undgår man imidlertid ikke ved gennemførelsen af en ny finanspolitisk lempelse,« siger Vastrup og fortsætter: »Økonomer og politikere har i de seneste år fokuseret meget på nedbringelse af gælden, men det er forkert at overse, at den fremtidige forsørgerbyrde ikke bare afhænger af den offentlige gæld, men også af udviklingen i produktion, beskæftigelse og anden opsparing«.
Claus Vastrup har længe været kendt som en af fortalerne for Forårsplanen. Overvejelserne om en ny jobplan, som ifølge dagbladet Børsens oplysninger er under overvejelse i regeringen, støttes også af den tidligere overvismand.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2004 af madsbs (Slettet)

Hejsa;

Dersom du selv har et forslag, vil jeg meget gerne se på dette og komme med kommentarer dertil.

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. november 2004 af madsbs (Slettet)

Kort sagt:

1. En større aldrende befolkning skal finansieres af færre mennesker i den arbejdsduelige alder.

2. Kontraktiv/stram finanspolitik (hvilket dog ikke harmonerer med ønsket om flere jobs).

3. Tjah, politikerne ved godt, at det ligeledes handler om fx flere i arbejde, hvorfor man har den såkaldte 2010-plan. Den udtalelse forstår jeg altså ikke helt, men den kan diskuteres.

4. God arbejdslyst...

Skriv et svar til: Dansk økonomi i 2010

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.