Matematik

2.008 Cirkler og tangenter mm

25. februar 2009 af mujer18 (Slettet)

En cirkel er givet ved ligningen

x^2 + 4x + y^2 - 6y - 23 = 0

a) Bestem afstanden fra cirklens centrum til linjen l med ligningen

3x - 4y - 4 = 0

Cirklen har to tangenter, t1 og t2, der er parallelle med linjen l.

b) Bestem en ligning for hver af disse to tangenter

Ja, endnu en gang er jeg på bare bund.. -Dårlig dag :S


Brugbart svar (5)

Svar #1
25. februar 2009 af peter lind

a) Afstanden fra et punkt (x0,y0) til en linje med ligningen ax+by+c = 0  er |ax0+bx0+c|/kvrod(x02+y02)

b) En tangent til en cirkel står altid vinkelret på radius vektor, så find den ligningen for den linie der går gennem centrum for cirklen og står vinkelret på linien l. Skæringen af denne linie med cirklen giver de 2 berøringspunkter.


Brugbart svar (3)

Svar #2
25. februar 2009 af mathon

|a*xo+b*xo+c|/√(a2+b2)


Brugbart svar (3)

Svar #3
25. februar 2009 af mathon

c: (x-(-2))2 + (y-3)2 = 62              til sammenligning med

    (x-c1)2 + (y-c2)2 = r2


Brugbart svar (3)

Svar #4
26. februar 2009 af mathon

da tangenterne er parallelle med l: 3x - 4y - 4 = 0
har de samme normalvektor med længden √(32+(-4)2) = 5
og derfor ligninger på formen

3x - 4y + c = 0 og afstanden henholdsvis +6 og -6 fra centrum
hvoraf

tangent1: (3(-2) - 4*3 + c1)/5 = 6

tangent2: (3*(-2) - 4*3 + c2)/5 = -6

......................

heraf kan
c1 og c2 beregnes


 


Brugbart svar (3)

Svar #5
26. februar 2009 af mathon

...eller afslutningsvis
med tangenterne på cartesisk normalform

tangent1: y = (3/4)x+ (c1/4)

tangent2: y = (3/4)x+ (c2/4)


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2009 af marie-marolle (Slettet)

Hej.

Jeg forstår ikke hvorfor man skal dele med 5  først og derefter 4?

Mathon - kan du forklare dette?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2009 af Malenepk (Slettet)

Hej (:
Jeg har fået samme opgave for, men kan ikke finde ud af opg. b - nogen der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (3)

Svar #8
03. oktober 2009 af mathon

#6

3x - 4y + c = 0 og afstanden henholdsvis +6 og -6 fra centrum
hvoraf:

tangent1: (3·(-2) - 4·3 + c1)/5 = 6

c1 = 48

3x - 4y + 48 = 0
(3/4)x - y + 12 = 0
y = (3/4)x + 12
 

tangent2: (3·(-2) - 4·3 + c2)/5 = -6

c2 = -12

3x - 4y - 12 = 0
(3/4)x - y - 3 = 0
y = (3/4)x - 3


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2009 af Malenepk (Slettet)

Mange tak for hjælpen (:


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. november 2009 af SMT (Slettet)

 Hvad er X0 i ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. november 2009 af mathon

bruges ikke

xo og yo er indregnet i konstanten c

metoden er netop valgt
fordi man ikke kender xo og yo


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. november 2009 af moeffe-blomsten (Slettet)

Jeg sidder med samme opgave, og forstår ikke hvordan i kommer fra 

3x - 4y + 48 = 0
(3/4)x - y + 12 = 0
y = (3/4)x + 12

jeg ville da sige det gav  y=(3/4)x+16


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. november 2009 af mathon

#12

(3/4)x - y + 12 = 0

(3/4)x + 12 = y

   y = (3/4)x + 12


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. november 2009 af moeffe-blomsten (Slettet)

 Jamen hvor kommer 12 fra?

Der står jo 48?

det kan godt være det er mig der er blind lige nu, men jeg kan simpelthen ikke gennemskue det..


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. november 2009 af mathon

#14

3x - 4y + 48 = 0                  divideres med 4

(3x - 4y + 48)/4 = 0/4

(3/4)x - y + 12 = 0 ................


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. november 2009 af moeffe-blomsten (Slettet)

Mange gange tak, nu kan jeg se hvordan..


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. oktober 2010 af Eliswings (Slettet)

 Mathon: Jeg forstår ikke hvordan i lavede opgave a? 

Håber du kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #18
26. oktober 2010 af peter lind

Se #1 og #2


Skriv et svar til: 2.008 Cirkler og tangenter mm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.