Matematik

MATEMATIK- HJÆÆLP!!

17. maj 2010 af Melliis (Slettet)

Ja, det er til imorgen, men kan altså ikke rigtig finde ud af det...

Farten gennem byen er 40 km/t. Farten på lufthavnsvejen er 60 km/t.

Hvor lang tid tager en lufthavnstur?

Hvor mange timer og minutter kører ambulancen den dag?

En dag skal ambulancen transportere en alvorligt syg patient til lufthavnen.

Ambulancen kan kun køre med en hastighed på 20 km/t.

Ambulancens tur kan beskrives med ligningen

y= 3                                                                                           X= KØRTE I KM

                                                                                                  Y = TID I MIN.

Samtidig starter en taxa fra lufthavnen, og kører til sygehuset.

Taxaen kører med en hastighed på 50 km/t.

Taxaens tur kan beskrives med ligningen

y= - 1,2x + 8,4

Vis ved beregning, hvor langt fra sygehuset de to biler mødes.

PÅ FORHÅND, TAK!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2010 af LaCuija (Slettet)

y=3

y=-1,2x+8,4

Vi skal finde skæringspunktet af disse, så vi sætter dem op mod hinanden.

3=-1,2x+8,4

1,2x=5,4

x=4,5

De må altså mødes 4,5 km fra sygehuset. De to første spørgsmål ved jeg ikke, hvordan du vil svare på. Er det alle oplysningerne der er? Man må skulle have en angivelse af strækningen synes jeg.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2010 af AMelev

Det eneste rigtige svar må være: "Det ved jeg ikke, det kommer an på ...."
Der er noget galt - ikke bare med de to første spørgsmål.

Til 1. spørgsmål, skal man vide hvor mange km, der er bykørsel, og hvor mange km, amulancen kører på lufthavnsvejene.

Til 2. spørgsmål skal man vide, hvor ambulancen ellers kører. Den kan vel ikke nøjes med en enkelt lufthavnstur? Skal den fx tilbage igen? Og hvor skal den så hen?

Til 3. spørgsmål
y = 3 er ikke en ligning, som beskriver ambulanceturen. Er du sikker på, at x og y betyder det, du har skrevet?
Hvis ja, fortæller y = 3, at ambulancen skal køre i 3 min.
Ambulancen kører med en fart på 20 km/t = 1/3 km/min, så på 3 min kører den 1 km.  
Vi må altså konstatere, at ambulancen på det tidspunkt er 1 km fra lufthavnen.

Taxaen kører så også i 3 min. da de starter samtidig.
Er du sikker på Taxaligningen? - som den står tager det kortere tid, jo længere den kører - det passer ikke med min erfaring. Det tager efter denne ligning ingen tid at køre 7 km (y = 0, når x = 7), og hvis man kører fx 10 km, har man sparet 3.6 min.
Hvis ligningen er skrevet rigtigt, så er 3 = -1,2x +8,4 dvs. 1,2x =5,4, så x = 5,4/1,2 = 4,5.  (som #1 skriver)

Altså er taxaen efter 3 min 4,5 km fra sygehuset og ambulancen er 1 km fra lufthavnen, men mødes de der? Er der kun 5½ km fra sygehuset til lufthavnen? Jeg forstår det ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven her er tilsyndeladende en fortsættelse af opgavestillerens tidligere tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=845662

hvor første halvdel af opgaven er formuleret.

Derfor forekommer opgaven her udfuldstændigt formuleret.

Desuden er der fejl i formuleringen her, for ligningen for ambulancen må være

y = 3x

da den kører med den konstante fart 20 km/t . Her angiver x afstanden fra byen. Taxaen starter til tiden y=0 ved x = 7km, hvilket er afstanden fra byens centrum til lufthavnen (ifølge den første halvdel af opgaven).

#0 - Opgavestiller!! Her kan du nu se, hvor meget tid du har spildt for flere personer, fordi du ikke gad beskrive opgaven ordentligt.


Svar #4
17. maj 2010 af Melliis (Slettet)

Relax!


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. maj 2010 af AMelev

OK - vi relaxer - måske endda så meget, at vi ikke orker at svare en anden gang.


Skriv et svar til: MATEMATIK- HJÆÆLP!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.