Fysik

Hjælp ! densitet af helium og brint løfteevne.

05. februar 2010 af c0hzei (Slettet) - Niveau: A-niveau

Brint er det 1. grundstof i det periodiske system og har en densitet på 0,09 kg/m³, helium er det 2. grundstof og har en densitet 0,1787 kg/m³. Den atmosfæriske lufts densitet er på 1,29 kg/m³. ud fra disse tal kan man se, at brinten er næsten dobbelt så let end helium, for at være eksakt, er der 49,64 % imellem de 2 gasarter og beregnes:

(0,1787kg/m^3-0,09kg/m^3)/(0,1787kg/m^3 )*100%=49,64%
Når man så sammenligner de 2 lette gasarter med den atmosfæriske luft, kan man tydeligt se at begge gasser vil flyve opad rettet.

brint:(1,29kg/m^3-0,09kg/m^3)/(1,29kg/m^3 )*100%=93,02%

Helium:(1,29kg/m^3-0,1789kg/m^3)/(1,297kg/m^3 )*100%=86,13%

Ud fra disse resultater, kan man se, at brint er 93,02 % lettere end atmosfærisk luft, og helium 86,13 % lettere. Hvis vi så sammenligner de 2 gasarter:
93,02%-86,13%=6,89%¬
Dvs. at brinten er 6,89 % bedre til at holde noget op i luften i forhold til helium.? er dette rigtigt beregnet, eller kan ikke ikke beregne det sådan ? .


Svar #1
05. februar 2010 af c0hzei (Slettet)

eller skal jeg beregne med archimedes opdrift ?


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. februar 2010 af MN-P (Slettet)

Hvorfor gøre det så besværligt?

Opdrift på en ballon med rumfang 1 m3

Brint                     1,29kg*9,82m/s2- 0,09kg*9,82m/s2=11,784N

Helium                  1,29kg*9,82m/s2- 0,1787kg*9,82m/s2=10,913N

Heliums opdrift er (11,784-10,913)/11,784*100%=7,39% mindre end brints


Svar #3
05. februar 2010 af c0hzei (Slettet)

Hvilken formel har du brugt ?


Svar #4
05. februar 2010 af c0hzei (Slettet)

atmosfærisk luft * tyngdekraften - densitet af gas*tyngde =opdrift i N ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. februar 2010 af mathon

        for ideale gasser gælder

            d = (p/(R·T))·M     

ved sammenligning af gasser ved samme tryk og temperatur
fås derfor
           
            d2/d1 = M2/M1

hvoraf

            ddihydrogen/dhelium = (2·1,0079)/4,0026 = 0,503623 ≈ 50,4%

            ddihydrogen = 50,4% af dhelium

            ddihydrogen/dluft =(2·1,0079)/29 = 0,06951 ≈ 7%

            dhelium/dluft = 4,0026/29 = 0,138 ≈ 13,8% = ca. 14%

.........................

resten se #2


Svar #6
05. februar 2010 af c0hzei (Slettet)

Tak.

Ved du noget om brints løfteevne ? .

for at løfte et kg, skal der x Liter brint til ?

og hvis du ved, formel ?

Lift of Hydrogen Balloons


Dia. Ft. Vol. l           Lift gr.

1 14.83                    16.5
2 118.62                 132.3
3 400.34                446.4
4 948.96               1058.1
5 1853.45              2066.6 
6 3202.76              3571.1
7 5085.86              5670.8 
8 7591.72              8464.8 
9 10809.30           12052.5
10 14827.58         16532.9
11 19735.50          22005.3
12 25622.05          28568.8
13 32576.18          36322.7 
14 40686.87          45366.2
15 50043.07            55798.5
16 60733.75          67718.7 
17 72847.88          81226.0
18 86474.42          96419.8

kilde: http://www.chem.hawaii.edu/uham/lift.html

ifølge den hjemmeside, skal der 949.96L brint, til at løfte 1,058KG
 


Skriv et svar til: Hjælp ! densitet af helium og brint løfteevne.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.