Kemi

Er der nogle der kan hjælpe med denne opgave? vi har lidt svært ved den

15. september 2014 af kemiopgave123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

100 mL 0,1095 M HNO3 opløsning blandes med 20 mL 0,0908 M NaOH opløsning.
1. Opskriv reaktionen og beregn [H3O+] og [OH-] i blandingen.
2. Er blandingen sur eller basisk – begrund svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2014 af Heptan

1.

HNO3(aq) + NaOH(aq) --> NaNO3(aq) + H2O(l)

Salpetersyre er med god tilnærmelse en stærk syre, så de to syre/baser vil neutralisere hinanden. Men det kan være at der er overskud af en af dem.

n(HNO3) = cV = 0,01095 mol

n(NaOH) = cV = 0,001816 mol

Der er overskud af salpetersyre. Overskuddet beregnes:

n(HNO3)overskud = n(HNO3) - n(NaOH) = 0,009134 mol

Salpetersyre reagerer tilnærmelsesvis fuldstændigt med vand, og giver oxonium. Koncentrationen heraf kan beregnes, idet det samlede volumen nu er 0,100 L + 0,020 L

[H3O+] = n/V = 0,009134 mol/(0,120 L) = 0,07612 M

Vands ionprodukt er

Kv = [H3O+] [OH-]

hvor Kv = 10^-14

Heraf kan [OH-] beregnes ved at isolere, da vi kender [H3O+]

[OH-] = 1,3 * 10^-13 M


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2014 af Heptan

#1 Det var mit indlæg nr. 1000 :D


Skriv et svar til: Er der nogle der kan hjælpe med denne opgave? vi har lidt svært ved den

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.