Kemi

Ligning og buffer

06. december 2014 af thelight - Niveau: B-niveau

Hej

jeg ka simpelthen ikke komme vidre med det her. 

pH =pKs+ log \frac{Base}{Syre}

Hvis både pH er kendt og base er kendt hvordan finder jeg så det ubekendte ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2014 af Therk

Husk at \mathrm{e^{a+b}} = \mathrm e ^ a\cdot \mathrm e^b og \mathrm e^{\log x} = x:

\begin{align*} \mathrm{e}^{pH}& = \mathrm{e}^{pKs + \log(\text{Base}/\text{Syre})} \\ &= \frac{\text{Base}}{\text{Syre}} \cdot \mathrm{e} ^{pKs} \end{align*}

Isolér selv videre herfra.


Svar #2
06. december 2014 af thelight

Men er der ingen andre fremgangsmåder?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2014 af Heptan

#1

er forkert. Man kan ikke blande titalslogaritmer og naturlige på den måde.

_________________________________________________________________

#0

Benyt at 

\log \left ( \frac{[B]}{[S]} \right ) = \log [B] -\log [S]

og

\log [S] =x \newline \Leftrightarrow [S] = 10^x


Svar #4
07. december 2014 af thelight

Nu er jeg forvirret for at være ærlig. 

Så hvis f.eks. pH = 5 og konc for syre = 4 mmol/L 

så indsætter jeg 

5= pKs + log \frac{4 mmol}{S}

5= pKs + log [4] - log [S]

5= pKs + log [4] - x

5= pKs + log [4] - 10x

hvad sker der så?


Svar #5
07. december 2014 af thelight

Jeg mener desuden at pKs skal slås op....men er det pKs for base eller syre jeg ska finde?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. december 2014 af Therk

Jeg beklager. Jeg skrev naturligvis under antagelsen at

\log x := \log_\mathrm{e} x

som nogle steder skrives

\text{ln}\ x.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. december 2014 af mathon

pH =pKs+ log \frac{Base}{Syre}

                   pH=pKs+\log_{10}\left ( \frac{\left [ B \right ]}{\left [ S \right ]} \right )

                   \frac{\left [ B \right ]}{\left [ S \right ]}=10^{pH-pK_s}

                    \frac{\left [ S \right ]}{\left [ B \right ]}=\left (10^{pH-pK_s} \right )^{-1}

                    \left [ S \right ]=10^{pK_s-pH}\cdot \left [ B \right ]


Svar #8
07. december 2014 af thelight

men den ligning som er den sidste 

[S]=10^{pKs-pH} [B]

Hvis jeg sætter ind i den så bliver det jo

[S]=10pKs-5 [4]

Jeg mangler jo stadig at vide hvad jeg skal indsætte på pKs's plads for at finde [S]?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. december 2014 af Heptan

#5 Det er ligemeget, det er den samme værdi.

Medmindre det er en polyprot eller amfiprot syre.

#8 Som du selv siger, så er det en tabelværdi.


Svar #10
07. december 2014 af thelight

hvad mener du med samme værdi? så hvad skal jeg taste ind på pKs's plads ?

Det er bare sådan at jeg skal ende med at finde den ubekendte....men her er det jo både syre og pKs jeg ikke kender 


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. december 2014 af mathon

pKs er en opslagsværdi.


Svar #12
07. december 2014 af thelight

pKs er for syren, men når nu jeg ikke har fundet syrens koncentration?


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. december 2014 af mathon

bemærk
                  pH=pKs+\log_{10}\left ( \frac{n_b}{n_s}\right )        da voluminet er ens/fælles

                   \frac{n_b}{n_s}}=10^{pH-pK_s}

                    \frac{n_s}{n_b}=\left (10^{pH-pK_s} \right )^{-1}

                    n_s=10^{pK_s-pH}\cdot n_b


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. december 2014 af Heptan

#10

Hvis du skal finde den ubekendte, så må der jo være en af de to værdier du allerede kender, men som du måske ikke har bemærket?


Svar #15
07. december 2014 af thelight

Jeg tror det bør være pKs værdien jeg ikke har bemærket men som jeg burde kende...da syren er kendt og basen bør derfor være ubekendt....men jeg forstår godt hvad det er i alle siger med at 

    ns=10pKs-pH \cdotnb

Jeg kender nb og jeg kender pH

pH = 5 og n= 4 mmol/L

ns er jo fint isoleret og burde være til at finde...men hvordan i alverden finder jeg den når jeg ikke ved hvad jeg skal taste ind på højre side for en pKs værdi? Jeg er også godt med på at jeg skal slå den op....men er det pKs værdien for basen eller syren jeg skal slå op??


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. december 2014 af Heptan

Som jeg sagde, så er det ligemeget, da det er den samme værdi.

Hvis du prøvede at slå dem op, så ville du måske opdage det?


Svar #17
07. december 2014 af thelight

så hvad op ? pKs for syren og basen?


Svar #18
07. december 2014 af thelight

der er et andet problem...når je slår det op på internettet er der 3 pks værdier..hvordan kan man ide hviken man skal bruge


Brugbart svar (0)

Svar #19
08. december 2014 af mathon

                                     H_3PO_4\: \: +\: \: H_2O\; \; \rightleftharpoons \; \; H_2P{O_{4}}^{-}\; \; +\; \; H_3O^+

pufferligning:
                                     pH=pK_{s1}+\log_{10}\left ( \frac{n(H_2P{O_{4}}^{-})}{n(H_3PO_4)} \right )

                                     pH=\mathbf{\color{Red} 2,2}+\log_{10}\left ( \frac{n(H_2P{O_{4}}^{-})}{n(H_3PO_4)} \right )

.

                                     H_2P{O_{4}}^{-}\: \: +\: \: H_2O\; \; \rightleftharpoons \; \; HP{O_{4}}^{2-}\; \; +\; \; H_3O^+

pufferligning:
                                     pH=pK_{s2}+\log_{10}\left ( \frac{n(HP{O_{4}}^{2-})}{n(H_2P{O_{4}}^{-})} \right )

                                     pH=\mathbf{\color{Red} 7,2}+\log_{10}\left ( \frac{n(HP{O_{4}}^{2-})}{n(H_2P{O_{4}}^{-})} \right )

.

                                     HP{O_{4}}^{2-}\: \: +\: \: H_2O\; \; \rightleftharpoons \; \; P{O_{4}}^{3-}\; \; +\; \; H_3O^+

pufferligning:
                                     pH=pK_{s3}+\log_{10}\left ( \frac{n(P{O_{4}}^{3-})}{n(HP{O_{4}}^{2-})} \right )

                                     pH=\mathbf{\color{Red} 12,2}+\log_{10}\left ( \frac{n(P{O_{4}}^{3-})}{n(HP{O_{4}}^{2-})} \right )
                      


Brugbart svar (0)

Svar #20
08. december 2014 af mathon

                                  5=7,2+\log_{10}\left ( \frac{n(HP{O_{4}}^{2-})}{n(H_2P{O_{4}}^{-})} \right )

                                    \frac{n(HP{O_{4}}^{2-})}{n(H_2P{O_{4}}^{-})}=10^{5-7,2}=10^{-2,2}

                                    \frac{n(H_2P{O_{4}}^{-})}{n(HP{O_{4}}^{2-})}=10^{2,2}

                                    n(H_2P{O_4}^{-})=10^{2,2}\cdot n(HP{O_{4}}^{2-})

                     


Skriv et svar til: Ligning og buffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.