Matematik

Ligning for tangent til graf

27. januar 2015 af josefinehamgaard (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude. Er der en, som kan hjælpe mig med vedhæftede opgave?

Kærlig hilsen, Josefine.

Vedhæftet fil: opgave.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

opgave.png

Benyt tangentligningen

        y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)

hvor x0 = 1 . Beregn f(1) og f '(1) og indsæt i tangentligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2015 af nejvelda

Hvis det er uden hjælpemidler, så gøres det således:

1. Røringspunktets koordinater er:

Da x0 er kendt bestemmes y0 ved at indsætte 1 på x's plads: y0=4ln(1)-2*1+8=-2+8=6 . Altså er røringspunktets koordinaterne (1,6)

2. Differentialkvotienten er:  f´(x)=(4/x)-2

3. Tangentens hældningkoefficient er: f´(1)=(4/1)-2 = 2

4. Tangentens lignign er: Du kan anvende en af disse to fomrler (de er ens): y=a*(x-x0)+y0 eller

y=f '(x0)*(x-x0)+y0  <=> 2(x-1)+6=2x+4

Da det er meget længe siden jeg ikke har lavet den slags opgaver, så må nogen meget gerne bekræfte det ;)


Svar #3
27. januar 2015 af josefinehamgaard (Slettet)

#1

f(1) = 6 ?

f'(1)= 2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2015 af nejvelda

#3

f(1) = 6 ?    Fordi du sætter 1, altså din første koordinat ind på x's plads i funktionen

f'(1)= 2 ?     Her sætter du 1, altså din første koordinat ind på x's plads i differentialkvotienten


Svar #6
27. januar 2015 af josefinehamgaard (Slettet)

#4

Hvad gør jeg så nu?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Indsæt tallene i tangentligningen i #1 og reducer færdig.


Svar #8
27. januar 2015 af josefinehamgaard (Slettet)

#7

y=6+2*1+b

Det får jeg det til.


Svar #9
27. januar 2015 af josefinehamgaard (Slettet)

#7

Det er da gået helt galt.

2x+4 ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ligningen har formen   y = ax + b    . Man indsætter i tangentligningen

       y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)

          =    2    ·  (x - 1)  +  6

          = ...


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Igen, liniens ligning er en ligning af formen    y = ax + b , ikke blot et udtryk.


Svar #12
27. januar 2015 af josefinehamgaard (Slettet)

#11

Helt fint. Så b=4 ?


Svar #13
27. januar 2015 af josefinehamgaard (Slettet)

#11

y=f^' (x_0 )*(x-x_0 )+f(x_0 )
?
y=2(x-1)+6
?
4=b
ligningen er altså y=2x+4

Er det så rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er ligningen for tangenten.


Skriv et svar til: Ligning for tangent til graf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.