Fysik

resistansen hjælp!

25. februar 2015 af Teko123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle sammen nogen der kan hjælpe mig med denne opgave? jeg har vedhæft et billede af opgaven.

Vedhæftet fil: Uppgáva 4.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2015 af peter lind

R1 er opgivet til 300 Ohm så den skal du ikke finde.

Når A er åben har du en serieforbindelse med de to modstande R1 og R2. Spændningsfaldet over hele systemet er 10 V og du kender spændingsfaldet over R2. Brug dette til at finde spændningsfaldet over R1. Brug dette og Ohms lov dernæst til at finde strømstyken. Den kan du så bruge til at finde R2.

Hvis du skal finde R3 kan du gå frem på samme måde til at finde modstanden i parallelkoblingen


Svar #2
25. februar 2015 af Teko123 (Slettet)

Det vil så siga

U2 = 10 - 4,5 = 5,5 I = \frac{5,5}{300}=0,018 A

R2= \frac{U}{I}=\frac{4,5}{0,018}=250\Omega

eller er det måske helt forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. februar 2015 af peter lind

Hvor får du dog det fra

Spændningen over R2 er U2 = 4,7V ifølge opgaven

10V-4,5V =  5,5V ikke  5,5I

5,5V ≠ 5,5/300  


Svar #4
25. februar 2015 af Teko123 (Slettet)

Ja det var mig der lavede en fejl med at skrive I istenden for V

Men hvis jeg skal finde R3 skal jeg så lave på denne måde

Ur3 = 10V-3,7 = 6,3 V

I = 6.3V / 300ohm = 0,021 A

R3 = 3,7V / 0,021 A = 176,19 ohm


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2015 af peter lind

Nej Ucd er spændningsfaldet over R2 og R3

De 6,3 V er spændningsfaldet over R1


Svar #6
25. februar 2015 af Teko123 (Slettet)

Hvordan finder man så I3 for at udregne R3?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2015 af peter lind

Find strømstyrken gennem R1 som i det første spørgsmål

Find erstatningsmodstanden over parallelkoblingen på samme måde som i det foregående spørgsmål

 Brug dernæst formlen for parallelkoblingen til at finde R3


Svar #8
26. februar 2015 af Teko123 (Slettet)

Nu er jeg ikke helt med :/ nu er jeg lige started at lære om EL og har ikke lært så meget om det endnu.. så det er lidt svært for mig endnu :P


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. februar 2015 af peter lind

Kald erstatningsmodstanden  over parallelforbindelsen R. Så gælder der 1/R = 1/R2+1/R3

spændingsfaldet over paralelforbindelsen er opgivet til 3,7 V Spændningsfaldet over R1 er så U1 = 10V-3,7V = 6,3V

Strømstyrken gennem R1 er den samme som gennem erstatingsmodstanden og er I1 = U1/R1

Spændningsfaldet over erstatningsmodstanden er  så U2 = I1*R = 3,7V

Du kan nu af formlen for erstatningsmodstanden i den første linje finde R3


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. februar 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Med åben kontakt, har du spændingen Ucd = 4,7V.

R1 = 300Ω.  Spændingen over R1 = 10V - 4,7V = 5,3V.

Strømmen gennem R1,  IR1 = U / R = 5,3V / 300Ω = 0,017667 A.

Da R1 og R2 sidder i serie er IR2 = IR1.

Spændingen over R2 = Ucd = 4,7V.

R2 = U / I = 4,7V / 0,017667 A = 266 Ω.

Med lukket kontakt, bliver Ucd = 3,7V

IR1 = U / R = ( 10V - 3,7V ) / 300Ω    ( løber mod punktet c )

IR2 = U / R = 3,7V / 266Ω                 ( løber bort fra punktet c )

Du beregner nu hvor meget strøm, der løber ind i knudepunktet c :  IR1 - IR2 = 0,0070902 A.

Der kan ikke "ophobes" strøm i et knudepunkt, så denne overskudsstrøm må løbe bort gennem R3.

Derfor  R3 = U / I = 3,7V / 0,0070902A.

For forståelsens skyld, bør du prøve at tegne disse strømme, lægge dem sammen, trække dem fra hinanden, osv.


Skriv et svar til: resistansen hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.