Matematik

Angiv, monotoniintervallerne for : f(x)=x^3-6x^2+9x+2 , og , f(x)=x(x^2-3)

29. august 2016 af hansen32s (Slettet) - Niveau: A-niveau

Angiv, monotoniintervallerne for : f(x)=x^3-6x^2+9x+2 ,  og ,  f(x)=x(x^2-3) 

Har lavet de to andre hvor jeg kunne brug nul reglen, nu er jeg gået lidt i stå her fordi der er et c led når jeg diferencer den første og kan heller ikke find ud af den anden her, ville være rart hvis nogen kunne forklare den til mig. 

På forhånd Tak. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2016 af peter lind

Der er jo ikke noget c led så har du ikke fået skrevet den forkerte opgave ind ?


Svar #2
29. august 2016 af hansen32s (Slettet)

Efter man differentierer f(x)=x^3-6x^2+9x+2 

bliver det jo, = 3x^2-12x+9

også kan jeg ikke bruge nul reglen her, korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2016 af peter lind

Hvorfor tror du ikke det ?. Du skal bare løse ligningen f'(x) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. august 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du kan benytte den normale løsningsmetode til andengradsligninger.


Svar #5
29. august 2016 af hansen32s (Slettet)

Nåh okay, men hvordan? Tror du måske du kan hjælpe mig med den her?.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du går ud fra Ax2 + Bx + C  = 0.

Find føst diskriminanten D = B2 - 4AC

Hvis D er positiv, har ligningen 2 løsninger, hvis den er 0, er der 1 løsning og hvis den er negativ, er der ingen reelle røddder.

De to løsninger er:

x_{1} = \frac{-B -\sqrt{D}}{2A} og x_{2} = \frac{-B +\sqrt{D}}{2A}


Svar #7
29. august 2016 af hansen32s (Slettet)

Så x1= -3 

og x2= -1   er det korrekt?

Og hvis det så er korrekt, hvordan vil jeg så nu finde monotoniintervallerne ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. august 2016 af peter lind

Det er ikke korrekt. Løsningerne er 3 og 1.

f'(x) = 3(x-1)(x-3)


Svar #9
29. august 2016 af hansen32s (Slettet)

DET er rigtigt, jeg glemte og skifte fortejnet fra - til + , 

men hvordan er du så nu at jeg finder monotoniintervallerne ? Det er så det eneste jeg prøver nu at finde ud af?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. august 2016 af sjls

Da f differentieret giver f'(x)=3x^2-12x+9

må nulpunkterne i f findes ved at sætte tangentens hældning til 0 og løse den:

f'(x)=0\Leftrightarrow 3x^2-12x+9=0

Da dette er en almindelig andengradsligning, kan den løses vha. diskriminanten.

Diskriminantens formel er allerede skrevet op tidligere, så jeg går ud fra, du kender den og skriver derfor direkte koefficienterne ind:

d=(-12)^2-4*3*9=144-108=36

Rødderne er så:

x_1=\frac{-(-12)+\sqrt{36}}{2*3}=\frac{12+6}{6}=3

x_2=\frac{-(-12)-\sqrt{36}}{2*3}=\frac{12-6}{6}=1

Dvs. at i x_1 og x_2 er der nulpunkter i grafen for f.

For at finde ud af de konkrete monotoniintervaller, findes hældningen for tangenten i nogle vilkårlige punkter lige ved siden af nulpunkterne.

Først findes hældningen for tangenten i et punkt før x_2, da dette er det første nulpunkt på grafen:

f'(0)=3*0^2-12*0+9=9

Funktionen f er altså voksende fra ]-\infty ;1[

Herefter findes hældningen på et vilkårligt punkt mellem x_1 og x_2:

f'(2)=3*2^2-12*2+9=-3

Dermed er f aftagende i ]1;3[

Og hældningen findes i et punkt efter det sidste nulpunkt x_1:

f'(4)=3*4^2-12*4+9=9

Til sidst er f altså voksende i ]3;\infty [


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. august 2016 af Eksperimentalfysikeren

De to løsninger viser di steder, hvor den oprindelige funktion har vandret tangent. Det er de steder, hvor funtionen kan skifte   mellem voksende og aftagende.

Du kan indsætte de to løsninger i den oprindelige funktion og derved finde ud af, om funktionen er voksende eller aftagende mellem de to værdier.

Da det første led i funktionen er x3,vil den dominere ved meget positive og meget negative værdier af x. Du kan derfor se på monotonien af x3 og deraf slutte, hvordan monotonien er udenfor det interval, du lige har set på.


Svar #12
29. august 2016 af hansen32s (Slettet)

Tusind tak for hjælpen.

Jeg har så bare et sidste spørgsmål angående f(x)=x(x^2-3)
Skal jeg bare skrive 0=x(x^2-3)

og så isoler x, eller hvordan ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. august 2016 af sjls

Parentesen ganges lige ud:

f(x)=x(x^2-3)\Leftrightarrow f(x)=x^3-3x

Og f differentieres igen:

f'(x)=3x^2-3

Herefter skal du prøve at finde monotoniforholdene på samme måde ved at løse f'(x)=0 og finde hældningen for punkter "i nærheden af" nulpunkterne.


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. august 2016 af Eksperimentalfysikeren

Når du har fundet nulpunkterne af f'(x), kan du differentiere f'(x), så du får f''(x). Dens værdi i f'(x)'s nulpunkter viser, om f(x) har lokalt minimum eller lokalt maksimum:

f'''(x0) < 0:  f(x) har lokalt maksimum i x0

f''(x0) = 0: f(x) har vendetangent i x0

f''(x0) > 0: f(x) har lokalt minimum i x0


Skriv et svar til: Angiv, monotoniintervallerne for : f(x)=x^3-6x^2+9x+2 , og , f(x)=x(x^2-3)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.