Kemi

pH- formler forvirring? Hvornår bruger man hvilken formel? Hvornår ved man om det er sur,neutral eller en base+

15. december 2023 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg er i gang med et syre-baseforløb, hvor vi beregner pH-værdier, Oh-værdier, pKs-værdier osv.?

Er der nogle, der ved hvordan man fidner ud af om det er en sur base-p-formel man skal bruge og hvordan man finder ud af det for hver kemiske stof?

For eksempel benzosyre, hvordan ved jeg hvilken formel jeg skal rbuge/hvornår med andre stoffer?

Det vil være en stor hjælp, da jeg synes at det er meget kompliceret og vil ikke føle mig sikker hvis jeg skal op i syrebase.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2023 af mathon

\small \! \! \! \! \! \! \! \! \! pK_s\qquad \qquad \qquad \qquad\! \! \! \! \! \! -1.7\qquad \qquad \qquad \qquad \! \! \! \! \! \! \! \! 4\qquad\; \; \; \; 10\qquad\qquad\qquad15.7\\ \begin{array}{|c|c|c|c|c|c|}\hline \textup{Syrer}&\textup{St\ae rke}&\textup{Middelst\ae rke}&\textup{Svage}&\textup{Meget svage}&\textup{Yderst svage}\\&&&&&\\ \hline &&&&&\\ \textup{Baser}&\textup{Yderst svage}&\textup{Meget svage}&\textup{\textup{Svage}}&\textup{Middelst\ae rke}&\textup{St\ae rke}\\&&&&&\\ \hline \end{array}\\ pK_b\qquad \qquad \qquad \qquad 15.7\qquad \qquad \qquad 10\qquad \; \; \; 4\qquad \qquad \qquad \! \! \! \! -1.7


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2023 af mathon

Beregning af pH i monohydron, stærk syre:

                               \small pH=-\log\left ( c_s \right )

        


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2023 af mathon

Beregning af pH i monohydron, fortyndet middelstærk syre:

                               \small \small pH=-\log\left ( \frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4\cdot K_s\cdot c_s}}{2} \right )\qquad \left( K_s=10^{-pK_s} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2023 af mathon

Beregning af pH i monohydron, fortyndet svag syre:

                               \small \small \small pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s) \right )


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2023 af mathon

Beregning af pH i monohydron, fortyndet stærk base:

                               \small pOH=-\log\left ( c_b \right )

                               \small \small \small \small pH=14-pOH


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. december 2023 af mathon

Beregning af pH i monohydron, fortyndet middelstærk base:

                               \small pOH=-\log\left ( \frac{-K_b+\sqrt{{K_b}^2+4\cdot K_b\cdot CB}}{2} \right )\qquad \left( K_b=10^{-pK_b} \right )

                               \small pH=14-pOH


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. december 2023 af mathon

Beregning af pH i monohydron, fortyndet svag base:

                               \small \small pOH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_b-\log\left ( c_b \right ) \right )

                               \small \small pH=14-pOH


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. december 2023 af mathon

Ovenstående alle ved 25ºC.


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. december 2023 af mathon

Hvis 
       Beregning af pH i monohydron, fortyndet svag syre:

                               \small \small \small pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s) \right ) ikke længere må bruges:


                               \small \begin{array}{llllll}&& \underset{ c_s-\alpha\cdot c_s }{HA}\;+\;H_2O\;\rightleftharpoons \;\underset{ \alpha\cdot c_s }{A^-}\;+\;\underset{ \alpha\cdot c_s }{H_3O^+}\\\\\textup{Ligev\ae gtsbr\o k:}\\&&\frac{\left [ A^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ HA \right ]}=K_s\\\\&& \frac{ \left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s- \left [ H_3O^+ \right ] }=K_s\\\\&& \textup{solve}\left (\frac{ x^2}{c_s- x }=K_s,x \right )\mid 0<x<c_s\\\\&& x=\left [ H_3O^+ \right ]\\\\&& pH=-\log\left ( x \right ) \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. december 2023 af mathon

Hvis 
         Beregning af pH i monohydron, fortyndet svag base:

                               \small \small pOH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_b-\log\left ( c_b \right ) \right )

                               \small \small pH=14-pOH ikke længere må bruges

.
       \small \small \small \begin{array}{llllll}&& \underset{ c_b-\alpha\cdot c_b }{B}\;+\;H_2O\;\rightleftharpoons \;\underset{ \alpha\cdot c_b }{HB}\;+\;\underset{ \alpha\cdot c_b }{OH^-}\\\\\textup{Ligev\ae gtsbr\o k:}\\&&\frac{\left [ HB \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]}{\left [ B \right ]}=K_b\\\\&& \frac{ \left [ OH^- \right ]^2}{c_b- \left [ OH^- \right ] }=K_b\\\\&& \textup{solve}\left (\frac{ x^2}{c_b- x }=K_b,x \right )\mid 0<x<c_s\\\\&& x=\left [ OH^- \right ]\\\\&& pOH=-\log\left ( x \right )\\\\&&pH=14-pOH \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. december 2023 af mathon

\small \small \small \small \begin{array}{llllll} \textup{naturligvis:}\\\\&& \textup{solve}\left (\frac{ x^2}{c_b- x }=K_b,x \right )\mid 0<x<c_b \end{}


Skriv et svar til: pH- formler forvirring? Hvornår bruger man hvilken formel? Hvornår ved man om det er sur,neutral eller en base+

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.