Fysik

Gnidning og biler?

04. februar kl. 16:18 af upontheabyss - Niveau: C-niveau

Jeg ved, at når det gælder biler, så er det godt med gnidning, da uden gnidning ville bilen ikke kunne accelerer. Det er, så at sige, 'den fremadrettet gnidningskraft der driver bilen frem'. Men hvorfor? Plejer gnidningen ikke at virke modsat bevægelsesretningen? Samtidig, hvis jeg får et spørgsmål a la  'hvor stor en kraft skal bilens motor yde for at sætte bilen igang' er det så stadig den statiske gnidningskraft? 

Og hvordan ville man regne 'hvor stor en dynamisk gnidningskraft kan vejen påvirke bilen med, hvis bilen blokerer bremserne (ikke med ABS)? Er det bare det samme som at regne den dynamiske gnidningskraft mellem vejen og biler?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar kl. 17:08 af ringstedLC

Igangsætning på vandret underlag:

\begin{align*} |\vec{F}_{res}|=|\vec{F}_{motor}|+|\vec{F}_{gnid}| &\;{\color{Red} >}\; 0 \\ \vec{F}_{motor} &> -\vec{F}_{gnid} \\ \vec{F}_{motor} &> -\vec{F}_{stat} \;,\; v=0 \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. februar kl. 17:24 af ringstedLC

#1 rettelse:

 \begin{align*} \bigl|\vec{F}_{res}\bigr|=\bigl|\vec{F}_{motor}\bigr|\, {\color{Red} -}\,\bigl|\vec{F}_{gnid}\bigr| &\;{\color{Red} >}\; 0 \\ F_{motor} &> F_{gnid} \\ F_{motor} &> F_{stat} \;,\; v=0 \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar kl. 18:32 af ringstedLC

Blokering på vandret underlag:

\begin{align*} \bigl|\vec{F}_{res}\bigr|=\bigl|\vec{F}_{bremse}\bigr|-\bigl|\vec{F}_{dyn}\bigr| &\geq 0\;,\; v>0 \\ -\bigl|\vec{F}_{dyn}\bigr| &\geq-\bigl|\vec{F}_{bremse}\bigr| \\ \bigl|\vec{F}_{dyn}\bigr| &\;{\color{Red} \leq}\;\bigl|\vec{F}_{bremse}\bigr| \\ F_{dyn} &\leq F_{bremse}\end{align*}

Gn.-kraften bliver altså ikke større end bremsekraften.

NB. Den resulterende er større end eller lig med 0, da blokeringen ikke nødvendigvis giver en (negativ) acceleration. Analogt med hvad mange bilister oplevede her i januar, både ved igangsætning og forgæves forsøg på at undgå en kollision.


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. februar kl. 21:58 af Eksperimentalfysikeren

Det er rigtigt, at gnidningskraften er modsatrettet bevægelsen. Her der det hjulenes bevægelse. Den nederste del af hjulene bevæger sig bagud i forhold til bilen. Derfor påvirkes de af en fremadrettet gnidningskraft.


Skriv et svar til: Gnidning og biler?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.