Kemi

Opløselighed

13. maj 2011 af richgirl (Slettet)

Hej

Jeg har brug for lidt hjælp til en kemiopgave.

Jeg får angivet opløselighedsproduktet af det tungopløselige calciumsulfat i vand Ko=4,9*10-5 M2 ved 25 grader.

Opgaven går ud på at jeg skal beregne calciumsulfats opløselighed i 0,15 M Na2SO4-opløsning også i 25 grader.

Resultatet skal jeg angive i g/100 mL.

Det ville være super med lidt forklaringer hjælp til denne opgave

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. maj 2011 af mathon

i 0,15 M Na2SO4
                              er
                                         [SO42-] = 0,15 M

                                         [Na+] = 2·[SO42-]  = 0,30 M
 

ved tilsætning af en lille portion CaSO4 er ændringen i SO42- koncentrationen minimal, hvorfor der i det følgende ses bort fra den.

Du har
                            [Ca2+ (aq)] = [CaSO4 (aq)] = (4,9·10-5 M2 ) / [SO42-]  = (4,9·10-5 M2 ) / (0,15 M) ≈ 3,27·10-4 M

i 100 ml kan
opløses
                              m = (0,100 L)·(3,27·10-4 mol/L)·(136,14 g/mol) = 0,00445 g =   4,45 mg
 

opløseligheden af CaSO4 i 0,15 M Na2SO4  er  4,45 mg / 100 mL                          
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. december 2014 af ceci66 (Slettet)

Hvordan går du fra at tale om SO4 2- til at tale om Ca 2+?? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2014 af mathon

Antallet af Ca2+-enheder i en fortyndet vandig opløsning er lig med antallet af formelle CaSO4-enheder

                    \left [ Ca^{2+} \right ]=c(CaSO_4)
 


Skriv et svar til: Opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.