Fysik

Lydens hastighed i luft

14. maj 2011 af nielsenmaria (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle,

jeg sidder med min aller sidste fysik rapport nogensinde og kunne godt bruge lidt hjælp.

Formålet med øvelsen er at bestemme lydens hastighed i luft. Der arbejdes med 1000 Hz og 455 Hz.

-Skærer linien 2. aksen i ¼λ ? (hvordan beregnes dette?)

-Hvor langt uden for rørmundingen ligger svingningsbugen ?

-Hvordan svinger luften i røret for n = 0,1 og 2
 

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2011 af PoKulaKi (Slettet)

 Hvordan skal nogen kunne svare på det? Hvordan skal nogen vide hvor en linje skærer noget når de ikke ved hvilken linje det handler om. Hvad er det for et rør? du bliver nødt til at komme med mere info om forsøgsopstillingen og hvad der er for en linje hvis du vil have hjælp.


Svar #2
15. maj 2011 af nielsenmaria (Slettet)

Det kunne jo være at andre havde haft den samme opgave...

Udførelse:
Vandoverfladen i resonansrøret stilles til at starte med så højt som muligt.
En af forsøgspersonerne slår stemmegaflen an med hammeren. En anden regulerer resonansrørets længde ved at sænke niveaubeholderen indtil tonen høres kraftigst. Positionen markeres med en elastik. Vandoverfladen bevæges derpå et par gange op og ned omkring stedet for at finde positionen så nøjagtigt som muligt.
Højden L af røret måles og indføres i skemaet.
Vandstanden sænkes endnu mere og nye værdier for resonanslængderne L bestemmes. Skemaet udfyldes.
Gentag forsøget med den anden stemmegaffel.

Da svingningsbugen ved resonans ligger lidt uden for rørmundingen og afstanden fra knudepunkt til knudepunkt altid er lig med ½λ, er sammenhængen mellem L og λ givet ved ligningen

L = konstant + n*½λ, n = 0,1,2,3,...

hvor konstanten tilnærmelsesvis er lig med ¼λ.
Indsættes resultaterne i et (n, L)-koordinatsystem vil punkterne ligge på en ret linie med hældningskoefficienten ½λ. Hældningskoefficienten og dermed λ bestemmes.
Lydens hastighed beregnes af ligningen v = λ*f.
 

Var der nok eller skal du vide mere?


Skriv et svar til: Lydens hastighed i luft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.