Kemi

Dibrom og Methylbenzen?

12. juni 2011 af Broche - Niveau: A-niveau

Hej

Kan dibrom og methylbenzen reagerer? Jeg har fået 3 stoffer - Benzen, cyclohex-1-en og 1-methylbenzen og skal forklare hvad der sker ved reaktion med dibrom i underskud.

Benzen og dibrom -> 1-brombenzen og hydrogenbromid hvilket er en substitution

Cyclohex-1-en og dibrom -> 1,2-dibromcyclohexan, hvilket er en addition

men jeg kan ikke finde ud af dibrom og methylbenzen.

Gorm 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2011 af vejgeh

Alkylsidegrupper på en benzenring virker aktiverende, altså bliver ringen mere reaktiv. Der vil ske det samme som ved benzen og dibrom, men med et større udbytte. Iøvrigt er methylgruppen ortho- og paradirigerende, så du kan sige noget om hvor substitutionen vil foregå.


Svar #2
12. juni 2011 af Broche

 Tak !

Jeg forstår det meste af det, men hvis du siger der sker en substitution, og methylgruppen er orho og paradirigerende, bliver der så fraspaltet H2? eller reagerer det med 2 dibrom atomer og så bliver der to hydrogenbromid på højresiden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2011 af vejgeh

Det sker ét trin af gangen, dvs. der dannes 2 HBr på højre side..

Det undrer mig lidt at der i opgaven bliver sagt underskud af dibrom. Så vidt jeg ved plejer man i denne type opgaver at sige "en ækvivalent mængde", med hentydning til at reaktionen kun sker én gang pr. molekyle, således at der ikke substitueres mere brom end ét atom pr. molekyle.

Det betyder egentlig ikke så meget for dig, du skal bare vide at der grundet denne formulering stadig i praksis vil være udgangsstof tilbage i opløsningen, samt at benzen og tuloen kun vil blive substitueret én gang.


Svar #4
12. juni 2011 af Broche

 Det var lige præcis der jeg stod fast. Tak for din forklaring.

Det er eksamensspørgsmål hvor vi er blevet stillet denne opgave til fremlæggelse af organiske reaktionstyper med fokus på addition, substitution og kondensation - så det er min lærer der har disket op med den.


Skriv et svar til: Dibrom og Methylbenzen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.