Kemi

Oxidation af alkoholer

07. april kl. 16:43 af lea123madsn - Niveau: B-niveau

Hej jeg er igang med at skrive en rapport og kan ik finde ud af hvilken af alkholerne er primær, sekundær og tetiær. Bilaget er de afstemte reaktionskemaer: Alkohol A: propan-1-ol -> før omrystning lilla efter brun med bundfald (pH=10): Alkohol B: Propna-2-ol -> før omrystning lilla efter lilla (pH=ingen ændring): Alkohol C: 2-methylpropan-2-ol -> før omrystning lilla efter brun med bundfald (pH=7)

Og der tilsættes 0,5 ml 0,02M KMnO4

Begrund hvilke er primær, sekundær og tetiær.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april kl. 16:58 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. april kl. 17:12 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Prim\ae r alkohol:}&\textup{propanol}&CH_3CH_2\mathbf{CH_2OH}&pH\rightarrow 10\\\\ \textup{Sekund\ae r alkohol:}&\textup{propan-2-ol}&CH_3\mathbf{CHOH}CH_3&pH\textup{ konstant}\\\\ \textup{Terti\ae r alkohol:}&2\textup{-methylpropan-2-ol}&CH_3(CH_3)\mathbf{COH}CH_3&pH\rightarrow 7 \end{}


Svar #3
07. april kl. 17:23 af lea123madsn

Hej tak for hjælpen, forstår stadig ik hvorfor, så kan du begrunde hvorfor og hvordan man kan se hvilken der er hvilken alkohol, også iforhold til ph værdierne


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. april kl. 17:50 af mathon

Primær alkohol, når \small OH\textup{-gruppen} sidder på et C-atom, der kun er bundet til 1 andet \small C\textup{-atom.} 

Sekundær alkohol, når \small OH\textup{-gruppen} sidder på et C-atom, der er bundet til 2 andre \small C\textup{-atomer.}

Tertiær alkohol, når \small OH\textup{-gruppen} sidder på et C-atom, der er bundet til 3 andre \small C\textup{-atomer.}


Svar #5
07. april kl. 22:32 af lea123madsn

Hej kan du forklarer, hvilken ændring i pH-værdien man vil forvente i reaktionsblandingen ved oxidation af primær, sekundær og tetiær?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. april kl. 11:38 af mathon

Primær alkohols oxidationsprodukter er bl. a. OH-, hvofor det forventes, at pH >> 7

Sekundær alkohols oxidationsprodukter er neutrale, hvofor det forventes, at pH ≈ 7

Tertiær alkohols oxidationsprodukter er gasser, da molekylet sprænges, hvofor det forventes, at pH = 7


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. april kl. 14:35 af M2023

#0. Se eventuelt denne video.

#1

Bemærk for oxidation af primær alkohol: Man kan ikke både have H+ og OH- i et reaktionsskema. Det giver vand.

Bemærk for oxidation af sekundær alkohol: Man kan ikke have MnO2 (brunsten) i sur væske. Se venligst videoen.

Oxidation af propan-1-ol til propanoat i basisk miljø:

3 CH3CH2CH2OH + 4 MnO4- → 3 CH3CH2COO- + 4 MnO2 + OH- + 4 H2O


Skriv et svar til: Oxidation af alkoholer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.