Kommentarer til Studieportalen.dk

Herodot-testen

29. juli 2011 af Walras

I spørgsmål 4 spørges og svares der

Hvad kendetegner Oraklet i Delfis svar?

4.1 De er altid tvetydige

Dette er ikke korrekt. Om muligt ville det være korrekt, hvis altid udskiftedes med ofte, for der er flere eksempler på, at Pythias spådomme er ganske konkrete. Et eksempel fås i Erato (6. bog) kapitel 86γ

Glaukos, Epikydes' søn! Du har visselig fordel i nuet, når du kan vinde og røve de penge, du ønsker, ved mened. Sværg! Også den, der ej sværger falsk, bliver hentet af døden. Eden dog ejer en søn, uden navn, uden hænder og fødder, men som en storm han den skyldige jager, til slægten og huset fast han har grebet og brat deres lykke i afgrunden styrtet. Slægt efter ordholden mand dog i fremtiden blomstrer i lykke.

Den moralske lære er vist ikke til at tage fejl af. Visseligt er det dog, at hvis kun historien om lydierkongen Kroisos læses, at da vil Oraklets svar altid være tvetydige. Sådan er det dog ikke, hvis hele historien læses.

I spørgsmål 7 spørges

Herodots historie handler om

7.1 Perserkrigene
7.2 Den peloponnesiske krig
7.3 Den trojanske krig
7.4 Den græsk-italienske krig

Det er her umuligt at svare andet end perserkrigene, hvilket da også er det overordnede skelet for Herodots Historie. Man kunne dog synes, at det er at forklejne fremstillingen en hel del at sætte denne begrænsning, da Herodot sådan set beskæftiger sig med en masse delhistorier, der er mindst lige så interessante. Faktisk er netop de små underhistorier (der får tildelt lige vægt i den samlede fremstilling af Herodot) en bemærkelsesværdig del af værket.

I spørgsmål 21 spørges og svarer der

Dareios gik ind for denne styreform

21.1 Enevælde
21.2 Monarki
21.3 Demokrati
21.4 Oligarki

Først og fremmest er det sådan, at monarki betyder enevælde/enehersker. Det kommer af græsk og kan splittes i mono, som betyder en og archos, som betyder hersker. På den måde er valgmulighederne tvetydige. Da monarki desuden i moderne tid er gået hen og nu mestendels bruges om diverse lande, der har kongehuse, virker det mere plausibelt at svare monarki på ovenstående spørgsmål, da det ender med, at Dareios bestiger tronen som Storkonge af Persien, som hans søn Xerxes og sønnesøn Artaxerxes efterfølger ham i. Desuden havde Persien også forinden de 7 perseres oprør haft monarki. I øvrigt er det jo altså ikke monarkiet som sådan, de gør oprør imod (måske en bemærkning til det konkrete svar i spørgsmål 17 i testen) men snarere, at mageren Smerdis havde tilranet sig magten ved at lyve om sin identitet (idet han sagde, at han var Smerdis, søn af Kyros, som han ingenlunde var).


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. juli 2011 af Pettson

'Herodot-testen' - som 'Kommentarer til Studieportalen.dk'? Hvorfor det?


Brugbart svar (2)

Svar #2
29. juli 2011 af Djemba (Slettet)

Fordi brugeren mener at testen har nogle mangler - deraf en kommentar til studieportalen som så kan tage stilling til det.


Brugbart svar (2)

Svar #3
29. juli 2011 af Pettson

Sorry! Jeg havde ikke fattet, at Herodot-testen 'bor' på Studieportalen.dk.
Undskyld mit malplacerde indlæg #1


Svar #4
29. juli 2011 af Walras

#2 Mangler/deciderede fejl.


Brugbart svar (2)

Svar #5
03. august 2011 af Jean

Først og fremmest tak for input :)

Jeg har foretaget nogle småændringer, som jeg mener imødekommer dine kritikpunkter. Sig endelig til, hvis du mener, der skal gøres mere. 

Ad 1)

Omformuleret: 

"Hvad kendetegner Oraklet i Delfis svar i historien om Kong Kroisos?"

Ad 2)

Omformuleret:

"Herodots historie skildrer begivenheder fra"

Ad 3)

Svarmuligheden "Monarki" er udskiftet med "Teknokrati"


Svar #6
03. august 2011 af Walras

#5 Det er helt sikkert en forbedring. Jeg er klar over, at ændringerne kan synes en anelse smålige/pertentlige, men samtidig synes jeg, at manglerne/fejlene var en anelse påfaldende, hvis man blot har en lille viden på området. For nu at fortsætte lidt i samme spor:

I henhold til ad 2) er det vist bare en parafrase af den gamle formulering, er det ikke? Men jeg vil gå så vidt at sige, at dette måske nok ikke er et ret vigtigt kritikpunkt. Det vigtigste er dog, at folk ved, at det er perserkrigene, som historien (og de øvrige fortællinger om traditioner, skik og idiosynkrasier i de forskellige antikke egne) drejer sig rundt om. Til gengæld bør folk, hvis de læser mere end de gymnasietraditionelle historier, lægge mærke til, at Herodot gør en dyd ud af at fortælle om de forskellige regioner. Eksempelvis handler hele bog to langt mere om Egyptens geografi, historie, skikke og arkitektur, end den handler om, at perserne indtager Egypten. I det hele taget er Herodots ni bøger kendt for at være spækket med oplysningerne om de forskellige egne, han besøger, som får en lige så vigtig plads i historierne som Herodots egentlige undersøgelse - den om perserkrigene. Bøgerne emmer af en positiv, nysgerrig indgangsvinkel overfor det fremmede, som mange i dag kunne lære en hel del om.

Vedrørende ad 3) synes jeg måske - for at beholde kontinuiteten - at I burde erstatte enevælde med monarki, da alle de øvrige ord er af græsk oprindelse. Så virker det lidt mærkeligt ikke at bruge det græske ord for enevælde men i stedet det danske. Ellers kunne det vælges at oversætte alle ordene, så folkestyre og fåmandsvælde blev foretrukket. Men nu var Herodot jo hellener. 


Skriv et svar til: Herodot-testen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.