Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

præferencer

21. september 2011 af feuni (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er der en der kan oversætte til dansk hvad der menes med det her.

(En brugers nyttefunktion er givet ved u(x1x2)=x14 x23. Budgetbetingelsen er : p1 x1 +p2 x2 =m p1 ,p2 ,m >0.

1) Skitser mængden af varebundter (x1 ,x2 ), der er svagt foretrukket for bundtet (1,1). Opfylder denne brugers præferencer konveksitet? Forklar og illustrer.)

Jeg forstår det sådan at jeg i punktet (1,1) skal skitserer en coob douglas kurve, og indifferenskurve tangerer hinanden. endviderer skal jeg vise at vi taler om en positiv monoton transformation.


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. september 2011 af Walras

Du skal blot indtegne indifferenskurven. Alle bundter på indifferenskurven (bundter med nytten u=1) og alle bundter, der ligger i den øvre konturmængde for denne (alle bundter med nytten u>1) er da svagt foretrukket for bundtet (1,1). 

I princippet er det nok at nævne, at præferencerne er repræsenteret ved en Cobb-Douglas funktion med forklaringen om, at denne altid er konkav og således også kvasikonkav, hvorfor den øvre konturmængde er konveks, hvorved præferencerne er konvekse. Det er dog nemt at hentyde til, når du først har tegnet indifferenskurven, idet det tydeligt ses, at denne er konveks.

Hvis du skal vise, at der er tale om en positiv, monoton transformation (fra den normalt kendte CB-funktion), bør du blot gøre således, idet

u(x1,x2)1/(4+3)=(x14x23)1/(4+3)=x14/7x23/7,

hvor du bemærker, at Cobb-Douglas funktionen nu er skrevet på formen

u(x1,x2)=x1ax21-a,

idet 4/7+3/7=1.


Skriv et svar til: præferencer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.