Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Bidragsprincippet

21. september 2011 af AnneJensen91 (Slettet)

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal lave en overskudsopgørelse efter bidragsprincippet, men jeg husker ikke hvad det præcist er, og da min bog er på engelsk, er det svært at slå op i registret. Er der nogen der kan forklare det eller evt bare komme med det(/de) engelske ord, så jeg kan slå det op? :-)

På forhånd tak! :)

/Anne Jensen


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. september 2011 af EMosegaard (Slettet)

Hej!

Jeg vil gi' det et skud.

Når der skal laves en overskudsopgørelse/resultatopgørelse bruges enten bidragsmetoden(contribution marginal principle) eller selvkostmetoden(absorbtion costing principle). De to principper går i sin enkelthed ud på at allokere udgifter ud på en periodes produktomkostningerne(variable) og periodeomkostningerne(faste).

Bidragsmetoden inddeler omkostninger efter variabilitet. Man allokerer alle de variable omkostninger som vedrører produktion over på produktionsomkostningerne. Det vil sige at materialeforbrug, direkte løn og inddirekte produktionsomkostninger(eksempelvis el) betegnes som variable omkostninger. Hvorimod husleje, administration o.lign betegnes som faste omkostninger, hvilket betyder de allokeres over på periodeomkostningerne.

Selvkostmetoden allokere de samme enheder ud på de enkelte produkter. Oven i det allokeres også husleje, afskrivninger osv. ud på de enkelte produkter(IPO-tillæg), istedet for periodeomkostninger. Denne metode følger mere matching-princippet.

Et forenklet eksempel på bidragsmetoden:

Indtægter

- produktion

- løn

- administration vedr. salg

= dækningsbidrag

- husleje

- lønninger der ikke direkte relateres til produktionen

= Overskud

Man indregner altså ikke de kapacitetsomkostninger som eksempelvis husleje som variable, men de indregnes med det samme for hver periode.

Så vidt jeg husker siger man at bidragsmetoden mest bruges af servicevirksomheder, hvor selvkostmetoden, som er mere retvisende i forhold til varelageret(matching-princippet), mere bruges i produktionsvirksomheder. Desuden står der også i årsregnskabsloven hvilke virksomheder som skal/kan bruge de forskellige metoder.

Jeg håber det hjælp dig lidt på vej.

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
27. september 2011 af Slackie (Slettet)

Restultatopgørelse efter bidragsmetoden:

Nettoomsætning

 - Variable omkostninger

= Dækningsbidrag

 - kontante kapacitetsomkostninger

= Indtjeningsbidrag

 - Beregnede kapacitetsomkostninger (afskrivninger)

= Restultat før finansielle poster (feks renter)


Svar #3
25. oktober 2011 af AnneJensen91 (Slettet)

Tusind tak begge to! Det hjalp meget, da jeg skulle skrive min opgave :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. december 2016 af Charliekhan (Slettet)

Resultatopgørelse ud fra bidragsmetoden/princippet:

Omsætning (salg)

- Vareforbrug (eller/og variable omk.)

= Bruttoavance (dækningsgrad såfremt der er tale om en fremstillings virksomhed)

-Salgsfremmende omk. (reklame, annonncer, etc)

=Markedsføringsbidrag

-Kapacitets omk (Husleje, forsikringer, løn)

=Indtjeningsbidrag

-Afskrivninger

=Resultat (eventuelt afdeling resultat såfremt der er blevet foretaget en nødvendig segmentering)


Skriv et svar til: Bidragsprincippet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.