Latin

Oversæt

25. september 2011 af drejer123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har lidt et problem med den sætning der er markeret med fed.. håber der er nogen der kan hjælpe mig..

 

Homines antea ab immortalibus ignem petebant neque in
perpetuum servare sciebant; postea Prometheus eum in
ferula detulit in terras, hominibusque monstravit,
quomodo cinere obrutum servarent.

Ob hanc rem
Mercurius Iovis iussu deligavit eum in monte Caucaso ad
saxum clavis ferreis et aquilam apposuit, quae cor eius
exesset; quantum die ederat, tantum nocte crescebat.


Hanc aquilam post triginta annos Hercules interfecit
eumque liberavit.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. september 2011 af Stygotius (Slettet)

Af denne sag( dvs. grund)

'Iovis' er genitiv af Jupiter, iussu er ablativ af iussus (=befaling) - deligo = binder - saxus = klippe, ..dvs.

Merkur bandt ham (eum) på Jupiters bud    på bjerget Cacasus til klippen (ad saxum, ad styrer akk.)

clavis = 'nøgler' eller 'søm, nagle', her i ablativ  ferreus = af jern, her i abl.plur., dvs.

med jernnagler - aquila = ørn,her i akk. som dir.obj. for  appono = anbringer

quaue 'den', dvs- ørnen  'exesset' af 'exedo' = opsluge fortære  cor eius  = hans hjerte, dvs.

og anbragte en ørn som fortærede hans hjerte;

'quantum' = så meget som  -  'ederat' af edo = spise  -  die, lok.abl. = dag, dvs. om dagen  -  'nocte' lok.abl. af 'nox', nat-  crescebat af 'cresco' = vokse,  dvs. lige så meget som den spiste om dagen, -lige så meget voksede om natten


Svar #2
29. september 2011 af drejer123 (Slettet)

Mega meget tak...

Dejligt med nogen der kan hjælpe..


Skriv et svar til: Oversæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.