Historie

Mussolinis fald

01. juni 2005 af Kathrine_m (Slettet)
Hej alle sammen.

Har lige et spørgsmål, som jeg håber at der er nogle som kan hjælpe mig med. Hvorfor mistede Mussolini magten i 1943 og hvilken betydninger havde dette for Italien derefter?

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. juni 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Mussolini mister faktisk magten 2 gange. 1. gang efter de allieredes erobring af Sicilien 10. juli 1943.
I forvejen har hærgruppe Afrika kapituleret i maj samme år.
Efter aftale med Hitler træder Mussolini tilbage 19. juli, og magten overdrages til Kong Victor Emanuel.
Mussoline fængsles 25. juli, og fascistpartiet opløses 28. juli.
De tyske tropper trækker sig tilbage til en linje nord for Napoli, og Siciliens erobring fuldbringes 17. august. Trods forsikringer om det modsatte til tyskerne undertegner Italien efter hemmelige forhandlinger i Lissabon en våbenstilstandsaftale med de allierede 3. august. Denne bekendtgøres af Eisenhower 8. august.
Tyskerne indleder Fall Achse og besætter Rom, kongefamilien og regeringen flygter. Mussolini befries af tyskerne 12. september og træder i spidsen for republikken Salo, der var dannet 9. september. Efter den tyske kapitulation i Italien i april 1945, bliver Mussolini genkendt under flugtforsøg og skudt af italienske partisaner.
Den ydre anledning er tydeligvis landgangen på Sicilien, der som bekendt blev hjulpet godt på vej af mafiaen, der var Mussolinis gamle fjender. Men tyskerne ofrede tydeligvis Mussolini i første omgang til fordel for et ikke-fascistisk kongedømme, der dog hurtigt skiftede side. Mussolinis tyskstøttede anden inkarnation som præsident blev af kendte årsager ganske kort. Sandsynligvis var han på vej til Schweiz, da han blev pågrebet og skudt.

Skriv et svar til: Mussolinis fald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.