Studievejledning

Gymnasievalg STX/HTX

10. oktober 2011 af danielyide (Slettet)

Hej alle

Jeg går i 9.klasse i folkeskolen og synes at jeg klarer mig godt i de naturvidenskabelige fag, får næsten kun 12 taller. Mit gennemsnit ligger på 9,7.

Min ven vil helt sikkert på HTX som den eneste i min klasse og jeg overvejer det også. Jeg har tænkt på at vælge Engelsk A, Mat A og minimun fysik B og kemi B. Sjovt nok er det fag jeg er bedst til Historie også selvom det adskiller sig meget fra de andre. Det er også det eneste fag jeg selv har lyst til at nørde derhjemme og jeg er suverænt den bedste i min klasse. Men det kan man ikke få på HTX.Jeg klarer mig dårligst til de sproglige fag, Dansk, Engelsk.

Jeg synes ikke om kristendom, idræt, kunstneriske fag og fransk. Mange mener at uden mange af de huminære fag får man problemer med det sociale i fremtiden. Og jeg synes at en teknisk/praktisk opagve er bedre end 10 forelæsninger af læren.

Mine forældre mener at der ikke rigtigt er nogen fremtid i historie, og hvad nu hvis jeg pludselig ikke interesserer mig for det mere? Nu er spørgsmålet bare hvad jeg skal vælge, STX/HTX?. Hvad synes i?

 

Tak på forhånd, Daniel


Svar #1
10. oktober 2011 af danielyide (Slettet)

Jeg er en meget engareret person, så jeg vil også helst finde sted sted med mest intensivt undervisning. Hvor folk tager det seriøst=nørdet. Det har jeg hørt HTX er, men er STX også det?


Brugbart svar (3)

Svar #2
10. oktober 2011 af Clickx (Slettet)

HTX henvender sig til de natur- samt tekniksorienterede fag, mens STX henvender sig til de samfundsvidenskabelige fag. HTX er også meget gruppeorienteret ift. opgaver, afleveringer osv, mens på STX er det mere individuelt.

Hvis du synes du er bedst til de naturvidenskabelige fag er HTX en god mulighed, men husk på at der også findes naturvidenskabelige retninger på STX hvis du også ønsker samfundsvidenskabelige fag.


Brugbart svar (3)

Svar #3
13. oktober 2011 af Mongomaniac

Det gode ved en STX, for dit vedkommende, er jo at du får det obligatoriske Historie A. Dansk følger under alle omstændigheder med på A, uanset om du så vælger HTX eller STX. 

Jeg er selv lige startet på STX, og jeg stod lidt med samme problemstilling, før jeg skulle vælge gymnasium. Jeg havde et snit på 11,7 og følte allermest for de tekniske fag, specielt matematik. Det fremkom mig derfor naturligt at vælge HTX, men da jeg så drog ud for at se både HTX og STX, gik det op for mig, at HTX på ingen måde var mig. Stedet var efter min mening uden charme. Det var fyldt med drenge, festerne var konverteret til LAN-parties og det sociale næsten skrottet. Hvor om alting er, så er jeg startet på STX. Her har jeg indtil videre fået øget min interesse for andre fag ufatteligt, f. eks er jeg begyndt at synes rigtig godt om samfundsfag (et fag der tidligere virkede som overfladisk og kedsommeligt). Moralen er altså at du nok bør tage ud på de to steder og se hvordan der er at være. Er stedet sociale miljø noget for dig? Hvis ikke så vil det blive 3 meget lange år. Samtidig er det også vigtigt at huske på, at dine interesser kan nå at ændre sig meget.  

For lige at afslutte, så valgte jeg en naturvidenskabelig linje på STX. 

Mht. til dit spørgsmål om STX er ligeså nørdet som HTX, kan jeg svare, at ja det er det på mange måder. Jeg har venner der går på HTX og de laver stort set det samme som mig. Klasserne på både STX og HTX vil du nok også opleve er generelt mere engagerede end i folkeskolen. Husk på at de fleste på gymnasiet har et ønske om at bestå (ansvar for egen læring). Derfor vil du ikke opleve noget fald i intensiteten. 

Og bare lige for ikke at afskrække dig. Det vrøvl med at man dykker 2 hele karakterer når man kommer på gymnasiet, er det rene sluder. Hvem fanden skal så score alle de høje karakterer? Selv har jeg afleveret 7 opgaver indtil videre. Ikke en eneste under tolv. Mundtlige karakterer kræver heller ikke andet end at man rækker hånden op konsekvent helt fra skoleårets start (så læreren lærer ens navn og at forbinde det med kløgt).

 


Brugbart svar (3)

Svar #4
14. oktober 2011 af peter lind

Du vil formentlig klare dig dårlig, hvis du vælger at studere historie idet sprog er vigtig. Se http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE1421302/svanesang-farvel-universitet/


Svar #5
14. oktober 2011 af danielyide (Slettet)

Hej

Tak for svarene

Jeg kan faktisk ikke lide fester, men hyggeaftener er sjove. Så det prioterer jeg ikke så højt. I dag har jeg lige fået nye standpunktskarakterer og der fandt jeg ud af at jeg faktisk ikke er så dårlig til dansk og engelsk, 10 og 12 taller.

Men super god er jeg ikke. Er det ikke mest det mundtlige man går op i i historie?


Brugbart svar (2)

Svar #6
15. oktober 2011 af ThymsB (Slettet)

Jo, man kan kun komme op i historie mundtligt. Derfor får du også kun én mundtlig årskarakter - som derfor vægter meget, da det er et A-niveau fag. 

Derudover er historie jo et fag, som mange vælger at bruge skriftligt i deres SRP. Den skriftlige del af historie ligger altså mere i de store opgaver.


Brugbart svar (2)

Svar #7
15. oktober 2011 af peter lind

Mit indlæg i #4 henviste mere til universitetet end gymnasiet som der vist henvises til i #6. I gymnasiet er der næppe det store problem med sprog. På universitet skal man kunne læse original dokumenter hvilket ikke går godt hvis man ikke er god til sprog


Brugbart svar (3)

Svar #8
15. oktober 2011 af NejTilSvampe

Jeg gik 2 år på HTX og 2 år på STX. HTX var rent fagligt bedre på alle områder (i de fag som anstalterne havde tilfældes). Socialt synes jeg det var lige godt. Det sociale netværk er man helt og aldeles selv ansvarlig for at skabe, så det har intet med gymnasiet at gøre efter min mening.

Det med at gå til fester er noget som alle gymnasierne har tilfældes. Der vil være mange drukture uanset hvad du vælger af gym, om så du har lyst til dem eller ej. Faktisk drak jeg personligt mere på HTX end STX.

Og det at folk siger HTX er mindre socialt hænger ikke sammen for mig... der er gruppe arbejde konstant på HTX. Lærerne gør ALT tænkeligt for at ruske folk sammen... Hvis du ikke vil LAN parties, so-what? find nogle der deler samme mening, det er ikke svært. Vi holdte ikke et eneste LAN party i min klasse jeg ved af. (gik på den naturvidenskabelige linje)

Det handler KUN om hvilke fag DU er interesseret i. Hvis du er til naturvidenskab så skal du helt klart vælge HTX, for uanset hvad folk siger er det på ingen måde det samme. Hvis historie er det du brænder for, og du også har lyst til de samfundsfaglige fag (du kommer til at snakke økonomi og samfundsfag i historie også) så vælg STX.

Men som sagt; glem det sociale der, det skal nok komme uanset hvad du vælger.


Svar #9
16. oktober 2011 af danielyide (Slettet)

tak alle sammen

Jeg har heldigvis stadig noget tid til at tænke mig om.

Hvis i har flere indvendinger så bare kom med dem!


Brugbart svar (2)

Svar #10
16. oktober 2011 af Mongomaniac

Tag der ud på brobygning. Bare snak med din studievejler, og sig du har lyst til brobygning på henholdsvis HTX og STX, så kan du danne dig dine egne meninger om det sociale, og måske høre mere om det faglige.


Brugbart svar (2)

Svar #11
24. oktober 2011 af FactFiction (Slettet)

Jeg ved ikke, hvor meget der er at tilføje, men ang. det med fransk, kan du altid vælge spansk begynder i stedet for fransk på STX. - så er det godt nok et A-fag, men det er der mange, der vælger i stedet for tysk og fransk. 

Dansk A skal du have uanset om det er STX, HHX eller HTX. 

 


Svar #12
25. oktober 2011 af danielyide (Slettet)

Tak

Jeg havde egenlig tænkt på helt at droppe 2. fremmedsprog fordi jeg så ikke kan mestre alle sprogene. Det kan jeg ihvertfald ikke her i folkeskolen. Højst det grundlæggende.


Brugbart svar (2)

Svar #13
02. november 2011 af FloraHK (Slettet)

Nu ved jeg ikke om det gælder for alle gymnasier, men fordi min klasse går på naturvidenskabelig linje og har Fysik B, behøver spanskholdet desuden kun at tage det i to år.


Skriv et svar til: Gymnasievalg STX/HTX

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.