Studievejledning

Studier: Økonomi og erhvervsøkonomi

24. oktober 2011 af FactFiction (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal snart til at vælge et studie, så jeg er godt i gang med at undersøge mulighederne, hertil kommer bl.a. økonomi og erhvervsøkonomi... 

Jeg er lidt usikker på forskellen mellem studierne økonomi og erhversvøkonomi. Jeg snakkede med nogen jeg kender, der går på økonomistudiet, der sagde at der var langt mere matematik med i økonomi end i erhvervsøkonomi. 

Udover det, har jeg ud fra ug.dk læst mig frem til at erhvervsøkonomi mere omhandler virksomheder, mens økonomistudiet mere handler om samfundsøkonomien. 

Er det nogenlunde rigtigt? Er der evt. noget, der kan tilføjes til overstående? 

 

Udover det, kunne jeg godt tænke mig at vide, hvad i/du tror, der gør at man egner sig til økonomistudiet? Har du nogle gode grunde til, hvorfor man skal vælge/fravælge økonomistudiet? evt. egne erfaringer? 

Hvad skal være et motiv for at vælge økonomistudiet? 


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. oktober 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Hvis du tænker på økonomi på CBS (erhversøkonomi) så skulle det være undervisningen være mere "praktisk". Økonomi på KU skulle vægte lidt hårdere teoritisk.

Jeg har læst 10000 afbefalinger herinde at man skal vælge økonomi på KU eller ligende end CBS. Gider ikke ind på en "religionskrig", ihvertfald håber jeg at de var brugbart svar.


Brugbart svar (2)

Svar #2
24. oktober 2011 af Walras

Der kan altid tilføjes en hel masse, når der spørges bredt til forskellen på to vidt forskellige studier. 

Jeg er nok kun berettiget til at svare på dine spørgsmål vedrørende økonomi, så det vil være mit bidrag.

På økonomi vil du lære om økonomi som en videnskab. Du vil lære metoder, der gør dig i stand til at beskrive, analysere og fortolke på samfundet og dets strukturer. Du vil lære teori, der gør dig i stand til at komme med bud på, hvordan incitamenter kan påvirkes for, at strukturer i samfundet (kan) ændres. I sin essens er økonomistudiet et videnskabeligt studie i samfundets årsagssammenhænge

Det er i den optik nødvendigt at have et kvantitativt metodeapparat, som kan være med til at formulere disse sammenhænge i en relevant ramme, så det er muligt at fortolke på og udnytte dem. Til dette formål benyttes statistiske metoder, som du vil lære om i obligatoriske såvel som valgfrie statistiske og økonometriske kurser.

Desuden benyttes i vidt omfang matematiske modeller til at indarbejde teorien. Du skal forvente, at alt skal eftervises matematisk ud fra en opstillet model. På den måde er økonomi meget metodisk. Der opstilles nogle præmisser - i praksis ofte i form af nogle ligninger - som så benyttes til at udregne nogle resultater eller andre ligninger, der kan bruges til at uddrage relevant viden. Disse modeller gør det dog ofte også muligt at benytte empiri og data til at estimere og vurdere, hvorvidt modellerne stemmer overens med virkeligheden.

Der skal ikke herske tvivl om, at det er hårdt at studere økonomi. Til gengæld kan du også være sikker på, at du bliver enormt dygtig og får en uddannelse, der er vidt respekteret, og som finder anvendelse i de fleste sektorer. Den brede tilgang til økonomi og vores kvantitative metodiske kunnen åbner enormt mange døre, så det er næsten kun din fantasi, der sætter grænser for, hvor du kan arbejde. 

Jeg vil dog helt klart anbefale dig at læse alt information om, hvorfor netop DU skal studere økonomi inde på hjemmesiden for Økonomisk Institut, Københavns Universitet. Du kan finde det på link (det er muligt, at det er midlertidigt ude af drift i aften qua opdatering eller andet). De har i hvert fald gjort en ihærdig indsats for at interviewe studerende og professorerer om, hvorfor deres valg faldt på økonomi. Desuden er der masser af information vedrørende studiet, optagelseskrav og andet. 


Svar #3
24. oktober 2011 af FactFiction (Slettet)

mange tak for svarene! Jeg vil helt klart kigge nærmere på den hjemmeside, du har linket til, når den kommer op at køre igen. 

Personligt synes jeg selv, at økonomi lyder som et meget spændende studie, men når jeg hører om, hvor mange, der dropper ud af studiet, frygter jeg, at jeg måske kunne ende som en af dem. 

Hvad skal man være god til, når man vil læse økonomi? Jeg ved, at man skal kunne lide matematik, men hvor god skal man være, hvis man vil vælge økonomistudiet? Personligt er jeg i gang med at læse matematik op på et højere niveau, og jeg er derfor ved at finde ud af det - men som udgangspunkt ligger jeg indtil videre til 7-10 karaktermæssigt. er det højt nok, eller vil du/I mene man skal ligge til et 12-tal?

Hvis jeg vælger økonomi, bliver det højst sandsynligt på AU. 


Brugbart svar (2)

Svar #4
24. oktober 2011 af Walras

Om du vælger KU, AU eller SDU bør ikke gøre den store forskel, men der er selvfølgelig en anelse adskillelse i den måde, hvorpå studierne er organiseret.

I København har vi på første år et kursus i matematisk analyse, der er magen til det, de har på naturvidenskab. Det er med til at genopfriske og opbygge de nødvendige matematiske kompetencer, der skal til i forbindelse med studiet (senere kommer dog naturligvis mere til). Jeg mener ikke, at de har lignende på de andre universiteter, men det må du selv undersøge, for det er altid i forandring. Dog i al almindelighed vil du ende op med at lære det samme på alle universiteter uafhængigt af, hvordan det ellers er organiseret og struktureret.

Det vigtigste er, at du er dygtig til matematik, men du behøver ikke ligge til et 12-tal. Jeg vil dog mene, at det bør overvejes en ekstra gang, om økonomi er det rette studie, hvis ens matematikkarakter er under 7. 

Det er selvfølgelig altid godt at kunne udtrykke sig fornuftigt på skriftligt dansk (det er desværre ikke alle på studiet, der kan det). Da de fleste bøger er på engelsk, er det ret vigtigt at være sikker i sin forståelse af engelske tekster (men ellers bliver du det hurtigt). Ellers må det vigtigste være en interesse og nysgerrighed for samfundsvidenskabelige forhold.

I øvrigt skulle hjemmesiden være oppe at køre igen nu.


Skriv et svar til: Studier: Økonomi og erhvervsøkonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.