Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Edgeworth boks

26. oktober 2011 af honeycup (Slettet)

Hej alle

 

Jeg skal opstille en edgeworth boks for 2 forbrugere. Jeg har dog lidt svært ved at følgende nyttefunktion ;
min{x1, 2*x2} , forbrugerens endowment er (0,12)

 

På forhånd tak

 

 

 


Brugbart svar (3)

Svar #1
26. oktober 2011 af Walras

Hvad er det, du har svært ved? At forstå funktionen? At tegne funktionen?

Nyttefunktionen u(x1,x2)=min{x1,2x2} repræsenterer præferencer, der betragter varerne som perfekte komplimenter. Da varerne komplimenterer hinanden, er forbrugerens nytte afhængig af at være i besiddelse af begge varer.

Det er derfor nytten af den vare, som forbrugeren har mindst af, der er bestemmer den samlede nytte, idet de ekstra enheder af den anden varer er værdiløse, når de ikke komplimenteres.

I denne specifikke nyttefunktion er det sådan, at en enhed af x2, kræver det dobbelte antal enheder af x1, før de komplimenterer hinanden korrekt. Hvis forbrugeren købte bundtet (2,8), ville denne opnå nytten på u(2,8)=min{2,16}=2, mens bundtet (4,2) fremkalder nytten u(4,2)=min{4,4}=4.

Hvis du indtegner funktionen (udvælg nytteværdier og se hvilke kombinationer, der giver den nytte, hvis du ikke kan se det direkte), vil du se, at nyttefunktionen har indifferenskurver, der består af to linier, som står ortogonalt på hinanden.


Svar #2
26. oktober 2011 af honeycup (Slettet)

Tak for dit svar :)
Jeg tror jeg har svært ved både at forstå og tegne. Er der ikke nogle krav til de tal jeg indsætter i nyttefunktionen før de kan udgøre "punkter" til min nyttefunktion - eller skal det forstås sådan at alle de værdier af x1 og x2 der giver den samme nytte udgør punkter til en nytte funktion ?


Svar #3
26. oktober 2011 af honeycup (Slettet)

Jeg fandt ud af det :)


Skriv et svar til: Edgeworth boks

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.