Matematik

sigtelinjen hjælp:)

05. november 2011 af Aleynaa

Hej. Jeg har vedlagt en fil.. Jeg kan ikke rigtig finde ud af opgaven, hvad er det for en formel jeg skal b ruge


Svar #1
05. november 2011 af Aleynaa

hov her er den

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2011 af peter lind

a) Brug Pytagoras til at finde sigtelinje. Vinkel BAC findes af at tangens til en vinkel i en retvinklet trekant er modstående kate/ hosliggende katete

b) find vinkel BAD ud fra vinklen fundet i a) Find den manglende vinkel i trekant ABD. Brug dernæst sinusrelationerne til at finde højden.


Svar #3
05. november 2011 af Aleynaa

Så dvs. jeg skal sige ved opgave a ; 500m2+50m2 og dernæst kvadratroden. og derefter skal jeg bruge tangens men hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. november 2011 af peter lind

Brug at tangens til en vinkel i en retvinklet trekant er modstående katete/hosliggende katete


Svar #5
05. november 2011 af Aleynaa

modstående katete hvad betyder det :S


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. november 2011 af peter lind

Kateterne i en retvinklet trekant er de sider, der ikke ligger overfor den rette vinkel. Prøv at se på din tegning hvilken katete der ligger overfor vinkel BAC


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2011 af SuneChr

Ved at følge # 2 skulle du gerne nå til:

sin 17o / | AD |   =   sin 78,71o / 502,494     (så er det også på millimeter).


Svar #8
05. november 2011 af Aleynaa

Så dvs.

Jeg fandt ud af at sigtelinjen var 502,494

Men AD er det 78,71 hvordan kommer man frem til det, og finder man så vinkel A ved at sige 78,71/502,494


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. november 2011 af SuneChr

| AD |  =   sin 17o ·502,494 / sin 78,71o

           =   149,814    (Højhuset AD er altså ca. 3 gange så højt som BC. Hvis tegningen er i rigtigt forhold,

                                  ser det også rigtigt ud).


Brugbart svar (3)

Svar #10
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man ser først, at vinkel A i trekant ABC er bestemt ved tan(A) = 50/500 = 1/10 .

Ved at trække linien gennem B parallel med AC ser man da, at

|AD| = 50m + 500m · tan(17º - A)

        = 50m + 500m · (tan(17º) - tan(A)) / (1 + tan(17º)·tan(A))

        = 50m + 500m · (tan(17º) - 1/10) / (1 + tan(17º)/10)

        = 50m + 500m · (10·tan(17º) - 1) / (10 + tan(17º))


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. november 2011 af AskTheAfghan

Se vedhæftet fil.

VB1 = 90 - tan-1(500/50) = 5.71059º      ,    VB2 = 17º - B1 = 11.2894º       og    |BE| = |AC|

|AE| = tan(VB1)·|BE| = tan(11.2894º)·500 m

|DE| = tan(VB2)·|BE| = tan(5.71059º)·500 m

       |AD| = |AE| + |DE| = tan(11.2894º)·500 m + tan(5.71059º)·500 m

                                   = 500 m (tan(11.2894º) + tan(5.71059º))


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Fremgangsmåden er den samme som i #10, blot med flere unødvendige mellemregninger.

Pga. vinkler ved parallelle linier er vinkel B1 lig med vinkel A, hvis tangens er 1/10 eksakt.

Af samme grund er |AE| = |BC| = 50m eksakt, og det forekommer overflødigt at skulle regne en allerede kendt størrelse (|AE|) ud med tilnærmede værdier. Når man først regner vinkler ud og dernæst tager tangens igen, udsætter man sig for unødige afrundingsfejl.


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. november 2011 af AskTheAfghan

#12

Jeg synes din (også andres) fremgangsmåde er meget fascinerende, så tænkte jeg bare på; jeg kunne gøre der på en "anden" måde. Men ja, du har ret, mht. unødvendige mellemregninger; B1 = VA (1/10) og. |AE| = |BC| osv. Tænkte bare ikke over det godt nok [er vist overtræt] ;)


Svar #14
06. november 2011 af Aleynaa

Mange tak for hjælpen:)


Svar #15
06. november 2011 af Aleynaa

Så resultatet skal give 149.814 ? altså ~|AD| --- hvordan er jeg kommet frem til A så?


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, det er den korrekte værdi for |AD|.

En fremgangsmåde til bestemmelse af vinkel A er givet i #2 og gentaget i #10, hvor det anføres, at tan(A) = 50/500 = 1/10 . Vinkel A selv er så

A = tan-1(1/10) ,

og vinkel A's størrelse er givet i #11.


Svar #17
06. november 2011 af Aleynaa

Tan-1(0.1)= 5.71

det er A :) ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #18
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Jo. Den er jo givet for dig i #11. Vinklen angives med grader.


Skriv et svar til: sigtelinjen hjælp:)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.