Studievalg og videregående studie

IB (international baccalaureate)

25. november 2011 af nannakildegaard (Slettet)

Hej. 
- Jeg sidder og overvejer min fremtid. Vil gerne studere jura i U.S.A. og tænker det vil være en virkelig god idé at tage en IB, for at forbedre mit engelsk endnu mere. 

- Jeg går på en helt almindelig dansk folkeskole, men har klaret alle mine prøver, stile osv. med topkaraktere og har altid været meget god til sprog. Jeg ved godt, at niveauet er meget højere på IB, men det skulle det jo gerne være. 

Jeg vil gerne hører nogle historier fra nogle der har studeret på IB, og om i tror at jeg vil kunne klarer IB, når jeg aldrig har gået på international skole før. 

Mvh. Nanna Larsen :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. november 2011 af MaibritG

Tja, jeg har gået der, men måtte skifte ungdomsuddannelse, da IB'en ikke giver de samme muligheder som STX, HF, HHX og HTX i Danmark. Jeg ville gerne læse i Danmark (af økonomiske årsager), men som IB-student søger man gennem kvote 2, og det kan lukke nogle døre sammenlignet med kvote 1. Dertil synes jeg, at seks grundfag fordelt på A og B-niveau (C-niveau, hvis man har Math Studies) med små klassekvotienter ikke giver muligheden for særlig mange fagkombinationer/fagvalg. Det betød i sin tid, at vi ikke kunne danne et tysk B-hold, og dermed kunne jeg vinke farvel til en direkte vej til humaniora-studier (universitetet). Niveauet på IB er højt, ingen tvivl om det, og dumpeprocenten høj sammenlignet med de øvrige danske ungdomsuddannelser, men uddannelsen er håbløs bagud rent teknologisk. Lommeregneren, der er påkrævet er helt til grin (TI-84) og skriftlige prøver foregår med kuglepind, så der kan du vinke farvel til PC, Word og evt. stavekontrol.

Er dine visioner i udlandet - og du er sikker på dit valg - jamen så ville jeg bestem vælge IB. Modsat Danmark, kender både det amerikanske og engelske systemt godt IB'en og ikke mindst værdien af et eksamensbevis derfra. Så få du sendt din ansøgning + motiverede ansøgning, og se om du bliver indkaldt til en "samtale", hvor skolen ser lidt på dine standpunktskarakterer og dit engelsk niveau rent mundtligt.

 

 

Held og lykke med det.

 

- - -

Med venlig hilsen
Maibrit


Svar #2
27. november 2011 af nannakildegaard (Slettet)

Lyder som om du ikke synes, det er en god idé, at tage en IB. Da jeg gerne vil studere jura, skal jeg tage en bachelor før jeg kan optages på et universitet i U.S.A. Det virker så bare som om, at det hele spærre ben for hianden. Hvis jeg skal tage en bachelor, skal jeg jo uni, men hvis det at tage en IB, gør det endnu sværre at optages (især hvis der nu ikke kan kører et tysk hold) virker det jo ret dumt at tage en IB.


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. november 2011 af MaibritG

Adgangskravene på Jura-studiet er som følgende:

Dermed kræver det minimum følgende fag på IB: Language A1 - Danish HL, History HL og Language B/A2 - English HL/SL. Disse fag bliver som regel oprettet. Men er udgangspunktet, at du vil optages i Danmark som bachelor og så tage et semester eller tage kandidaten i udlandet, ville jeg personligt vælge en dansk ungdomsuddannelse af følgende årsager:

a) større sandsynlighed for et bedre gennemsnit
b) optagelse gennem kvote 1

- - -

Med venlig hilsen
Maibrit


Svar #4
28. november 2011 af nannakildegaard (Slettet)

Så hvis man går på IB, kan man kun optages på uni gennem kvote 2, også selv om man klarer det med et højt snit? 
- IB forbereder mig jo på,at tage en udannelse i udlandet hvilket bl.a. indebærer, at jeg så kan tale flydende engelsk når jeg er færdig og løfte mig til et niveau der svarer det udlandske universiteter(hvilket jo er en stor fordel). IB er også internationalt anerkendt, og ser derfor bedre ud på CV'et hvis der står, jeg har taget en IB. Det for mig, lyder jo ret tiltrækkende, eller kan jeg tage en sprolig linje på et "normalt" stx og få nogle af de samme fordele?


Brugbart svar (2)

Svar #5
28. november 2011 af MaibritG

Om du så hypotetisk set har landets højeste gennemsnit dvs. 12 (dansk skala)/45 point (IB-skala), skal du stadig søge gennem kvote 2. Det er sært, men sådan er det desværre - og der er naturligvis ingen bonus-karaktere for tidlig studiestart eller flere A-fag. For mig er IB'en kun idéel, hvis man er af udenlandsk herkomst eller/og ønsker at studere i udlandet fra starten netop pga. den internationale anerkendelse, som ikke dækker nationalt.

Nedenfor ser du en kopi hvad et dansk gennemsnit svarer til kontra IB-skalaen.

For mig var/er IBen ikke en uddannelse, man tager, hvis man ikke i forvejen kan flydende engelsk. Det er ikke et foreberedende studie. Dertil skal du også forvente, at dumpeprocenten er forholdsvis høj. Et par eksempler fra samme skole: http://www.bt.dk/danmark/fire-studenter-fik-huen-paa-men-bestod-ikke-eksamen og http://dagbladet-holstebro-struer.dk/struer/dumpede-med-studenterhuen-paa-hovedet

Jeg ville vælge et sproglig linje på STX - der er ligeledes større chance for et højere gennemsnit, som jurastudiet kræver. STX er som sådan ikke internationalt anerkendt, men jeg tror heller ikke at udenlandske universiteter er særlig interesserede i hvor du har taget din ungdomsuddannelse, når du først er optaget på en bachelor. I værste fald, kan du jo tage en TOEFL® Test.

- - -

Med venlig hilsen
Maibrit


Svar #6
28. november 2011 af nannakildegaard (Slettet)

- De får det jo bare til at lyde som om det er det bedste valg jeg ville kunne tage, men da jeg snakkede med dem nævnte de jo intet om alt det her. De nævte ikke engang, at man skulle søge gennem kvote 2. 

Men tusinde tak for dine gode svar, du har virkelig hjulpet mig.  :)

 


Brugbart svar (2)

Svar #7
29. november 2011 af MaibritG

Jeg kan se at der er blevet lavet en smule om siden jeg var elev. Det er nu muligt at søge gennem kvote 1, men modsat elever, fra de danske uddannelser, har IB-eleverne forsat deadline d. 15 marts fremfor 5 juli. Det ændrer dog ikke på, at man først får resultatet af sine eksamener engang i starten af juli, og dermed ikke ved om man er købt eller solgt inden da.

Naturligvis er skolerne ikke interesseret i at fortælle om bagsiden af medaljen - herunder om dumpeprocenten - da de i så fald kan skræmme potentielle elever væk. Personligt har jeg fået mere ud af en dansk studentereksamen (HTX), der tilmed gav mig et snit på 10,9 (uden hurtigt-start bonus m.v.) svarende til 43 IB-points, og som sikrede mig optagelse på min første prioriteret (selvom, at det ikke krævede et særlig højt snit). Noget mit IB Diploma ikke kunne have gjort, så den dag i dag, er jeg glad for at jeg tog beslutningen om, at droppe ud.

Jeg vil ikke påvirke dit valg yderligere - men alt er ikke så rosenrødt, som skolerne nogle gange fremstiller uddannelsen.

- - -

Med venlig hilsen
Maibrit


Svar #8
29. november 2011 af nannakildegaard (Slettet)

skal på brobygning på både IB og et almen STX, kan være kan få lidt svar fra nuværende elever osv. 
- Tak for hjælpen endnu engang :)


Skriv et svar til: IB (international baccalaureate)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.