Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Partial derivative

15. december 2011 af sashii

Hi,

Utility function: U(x,y)=xy

Budget constraint: 5x+3y=15 <=> 5x+3y-15

If I want to take the partial derivative of a funciton, say:

L(x,y,λ)=xy+λ(5x+3y-15)= xy+5xλ+3yλ-15λ

Fx = this means that I take the partial derivative of the function respect to x. But I get confused here, because why is the partial derivative of xy=x? Isn't it 1? And is there a big difference between the total derivative and the partial derivative?

 

Thanks 


Brugbart svar (3)

Svar #1
15. december 2011 af Walras

Skal vi ikke tage den på dansk? Når nu alle taler dansk, er der ingen grund til at kommunikere på engelsk.

Partiel differentiation er en metode til at differentiere funktioner med flere variable. Lagrangefunktionen har tre variable, så der skal altså benyttes partiel differentiation.

L(x,y,λ)=xy+λ(5x+3y-15)=

Når du skal finde den partielle afledede med hensyn til x, betragter du y og λ som konstanter og differentierer så. Dermed finder du, at

∂L/∂x(x,y,λ)=y+5λ

Hvorfor får vi så det? Ja, hvis du husker på de differentiationsregneregler, som du lærte i 2g, så er der en regel, der siger, at

(k*x)'=k*(x)'=k*1=k

Hvis der står en konstant foran en variabel, bliver den altså ikke påvirket, når funktionen differentiers med hensyn til den variabel, der står efter konstanten. Hvis vi skal differentiere Lagrangefunktionen i lige så små skridt, finder vi

∂L/∂x(x,y,λ)=(x*y)'+(λ(5x+3y-15))'=y*(x)'+5λ*(x)'+(3yλ-15λ)'

Nu kan du se, at hvis du betragter y som konstant, og du betragter 5λ som konstant og samtidig betragter (3yλ-15λ) som konstant, da bliver differentialkvotienten netop

∂L/∂x(x,y,λ)=y+5λ.

Du skal nok undgå at vride hjernen med totaldifferentiation, før du har forstået principper bag partiel differentiation.

Især, hvis du synes, at

5x+3y=15 <=> 5x+3y-15

virker korrekt, for det er da nogenlunde lige så meningsløs matematik, som det kan blive. Du skal ikke lave den omskrivning, du skal blot indsætte udtrykket i Lagrangefunktionen.


Svar #2
18. december 2011 af sashii

Hej, mange tak for dit svar. Så vidt jeg husker så - når man differenterer - så vil få følgende ved diff:

f(x)=xy

Differenterer for x: 1 .. hvorfor får man det ikke når man laver en "partial derivative"?

Nu har jeg prøvet af regne efter igen:

L(x,y,λ)=xy+λ(5x+3y=15)

Fx: x+5λ = 0    (1)

Fy: y+3λ = 0    (2)

: 5x+3y=15 (3)

Isolere nu λ i 1 og 2,

(1) x+5λ = 0 <=> λ=-x/5

(2) y+3λ = 0 <=> λ=-y/3

Sætter 1 og 2 ligmed hinanden: 

(-x/5)=(-y/3) <=> x=5y/3 (4)

Hvis vi nu sætter vores fundne x-værdi ind i (3) får vi for y:

5x+3y=15 <=> 5*(5y/3)+3=15 <=> y=45/34

Denne værdi sættes så ind i (4) for at finde værdien af x:

x=5y/3 <=> x= (5*(45/34))/3 <=> x=75/34

Deraf finder vi de 2 puntker hvor forbrugerens Utility er maximeret: (75/34;45/34)

Korrekt??


Brugbart svar (2)

Svar #3
18. december 2011 af Walras

"Utility" oversættes til "nytte" på dansk.

Nej, du har differentieret forkert. Læs mit indlæg igen. 


Svar #4
18. december 2011 af sashii

Jeg har læst dit indlæg, men jeg kan ikke se hvor jeg regner forkert??


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. december 2011 af Walras

Du regner forkert i både Fx og Fy.


Svar #6
18. december 2011 af sashii

Når man skal tage 'partial derivative' af xy med hensyn til x, er det så ikke 1? Jeg havde set på lignende opgaver hvor det var y?


Brugbart svar (2)

Svar #7
18. december 2011 af Walras

Ja. Det er, fordi det er y. Som jeg i øvrigt også skrev i #1. Du skal jo betragte y som konstant, når du differentierer med hensyn til x. Så (xy)'=y(x)'=y. Præcis som argumenteret i #1. Det var derfor, jeg sagde, at du skulle læse indlægget igen.


Svar #8
19. december 2011 af sashii

Fx: y+5λ = 0    (1)

Fy: x+3λ = 0    (2)

Fλ: 5x+3y=15 (3)

Er det så sådan her?


Brugbart svar (2)

Svar #9
19. december 2011 af Walras

Ja. Så skal du reelt set bare have styr på din matematiske notation, for den er som sædvanlig en smule aparte. 


Svar #10
20. december 2011 af sashii

hehe tak.. men udover det så har jeg brugt den rigtige fremgangsmåde?


Brugbart svar (3)

Svar #11
20. december 2011 af Walras

Ja. Der forsvinder et y på mærkelig vis i en af dine beregninger, men det er vist blot en sædvanlig fejl. Fremgangsmåden som sådan er korrekt nok.


Skriv et svar til: Partial derivative

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.