Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Nyttefunktionen (+"price consumption curve")

19. december 2011 af sashii

Der står i min bog, at jo mindre prisen på vare X er jo højere er nytten. Hvordan kan man regne nytten ud, når man kun ved hvad prisen på varer X, Y og inkomsten er?

Px=$1

Py=$2

I=$20

PxX+PyY=I <=> 1x+2y=20

Jeg ved også at forbrugeren køber følgende: 

X=12*$1=$12

Y=4*$2=$8

I alt: $20

Men når prisen fx stiger på varer X til $2, køber forbrugeren følgende:

X: 4*$2=$8

Y: 6*$2=$12

I alt: $20

Prisen af X falder nu til $0,5:

X: 20*$0,5=$10

Y: 5*$2=110

I alt: $20


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. december 2011 af emul0c

Prøv at tegne dem helt basic i et koordinatsystem/excel.

 


Svar #2
20. december 2011 af sashii

Har den tegnede version i min bog..


Brugbart svar (2)

Svar #3
20. december 2011 af emul0c

Du kender ikke nyttefunktionen?
Fordi i så faldt kan det jo være hvad som helst. Men hvis man siger at nyttefunktionen er x + y, hvad er så det maksimale du kan opnå? :-)


Svar #4
20. december 2011 af sashii

er det... 1*10+2*5=20


Svar #5
20. december 2011 af sashii

vil det så sige, hvis nyttefunktionen fx er x+y.. at alle mulige kombinationer af x og y i denne funktion giver forbrugeren den samme mængde nytte?


Brugbart svar (2)

Svar #6
20. december 2011 af emul0c

Lad os antage at nytten U = X + Y, så gælder det for dig om at maksimere U.
Du ved at PxX + PyY = I

Dvs. hvis du køber 0 x'er, så vil U = 0 + det antal y'er du kan få for $20, dvs. at hvis Y koster 2, så kan du få i alt 20/2 = 10Y.
U vil derfor blive: U = 0 + 10 = 10.

Hvis du på den anden side ville købe 0 y og bruge resten på X'ere - hvor mange x kan du så få for $20? Dvs. du kan få 20/1 = 20.
Dvs. U = 20 + 0 = 20.


Hvilken kombination er X'ere og Y'ere giver den højeste U?


Skriv et svar til: Nyttefunktionen (+"price consumption curve")

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.