Religion
Terminologi
12. juni 2005 af
Dubio (Slettet)
Hej, jeg skal op på onsdag, d.15.. og jeg lever i øjeblikket som en katolsk munk - søvn, spise, biblen..
Vel.. det var ikke det jeg ville vide noget om:
Det der med notater har jeg nok forsømt lidt ... okay meget.. okay, jeg har ikke taget nogen!
Derfor har jeg lidt problemer med religions terminologien.. derfor håbede jeg at det var muligt at skabe en lille religions ordbog herinde:
Mana - en (guddommelig) kraft, energi
Rite - ritual
Tabu - overtrædelse (guddommelige) reglerne
Vel.. det var ikke det jeg ville vide noget om:
Det der med notater har jeg nok forsømt lidt ... okay meget.. okay, jeg har ikke taget nogen!
Derfor har jeg lidt problemer med religions terminologien.. derfor håbede jeg at det var muligt at skabe en lille religions ordbog herinde:
Mana - en (guddommelig) kraft, energi
Rite - ritual
Tabu - overtrædelse (guddommelige) reglerne
Svar #2
13. juni 2005 af frodo (Slettet)
Abbasider: islamisk dynasti, der herskede over ”kalifatet” fra 750-1258
al-Ashari: gammel muslimsk teolog
Allah: guden – I tidlig arabiske religioner guden over alle (nu kun én gud, nemlig Allah)
Djinner: menneskeagtige skabninger af luftig substans (gode og onde ånder)-skyld i dårligt og godt
Hadith: fortæller om Muhammeds liv, udtalelser og handlinger (normgivende skrifter)
Hadjdj [´hadj]: pilgrimsfærden til Mekka => titel: Hadjdji [Hadji] hadjdj betyder at ære, respektere eller overbevise (Den store valfart)
Hanif: person, der har afvist tilbedelsen i samfundet FØR islam (Muhammed blev stemplet som en)
Hijra: melder sig ud af slægtsfællesskabet (Muhammed --> Medina)
Iblis: =djævelen, en falden engel
Id al-Fitr: afslutningen på ramadanen (=stor fest)
Jihad: Hellig krig
Imam: lederen af en islamisk stat = khalif
Kaba: helligt sted, som Abraham byggede, givet af Gabriel (helligt sted)
Khalifatet: ”leder af Muhammeds ord” – videreførelsen af profetens autoritet
Khalif: leder af khalifatet
Koran: den hellige bog – er for muslimer, hvad Jesus er for kristne
Qibla: bederetningen (mod Mekka)
Ramadan: Fasten: 9 måned i den islamiske kalender, må der kun spises om natten (syge, gravide mv. må undtages herfra)
Sharia: islamlovgivningen ”den guddommelige ret” normgivende rettesnor for islam
shi’itter: islamisk retning
sunna: profetens vej – handlemåde for sand islam
sunitter: islamisk retning
sura: koranens ”afsnit” (4 overordnede) (s. 132 i rel-håndbog)
Zakat: almisse – enhver muslims pligt
Ulema: ”De skriftlærde”
Umra: ”lille hadjdj” (Den lille valfart)
Umma: samhørighed i menigheden || stammefællesskaber tidligere
Ummayader: islamisk dynasti, der herskede før Abbasiderne
al-Ashari: gammel muslimsk teolog
Allah: guden – I tidlig arabiske religioner guden over alle (nu kun én gud, nemlig Allah)
Djinner: menneskeagtige skabninger af luftig substans (gode og onde ånder)-skyld i dårligt og godt
Hadith: fortæller om Muhammeds liv, udtalelser og handlinger (normgivende skrifter)
Hadjdj [´hadj]: pilgrimsfærden til Mekka => titel: Hadjdji [Hadji] hadjdj betyder at ære, respektere eller overbevise (Den store valfart)
Hanif: person, der har afvist tilbedelsen i samfundet FØR islam (Muhammed blev stemplet som en)
Hijra: melder sig ud af slægtsfællesskabet (Muhammed --> Medina)
Iblis: =djævelen, en falden engel
Id al-Fitr: afslutningen på ramadanen (=stor fest)
Jihad: Hellig krig
Imam: lederen af en islamisk stat = khalif
Kaba: helligt sted, som Abraham byggede, givet af Gabriel (helligt sted)
Khalifatet: ”leder af Muhammeds ord” – videreførelsen af profetens autoritet
Khalif: leder af khalifatet
Koran: den hellige bog – er for muslimer, hvad Jesus er for kristne
Qibla: bederetningen (mod Mekka)
Ramadan: Fasten: 9 måned i den islamiske kalender, må der kun spises om natten (syge, gravide mv. må undtages herfra)
Sharia: islamlovgivningen ”den guddommelige ret” normgivende rettesnor for islam
shi’itter: islamisk retning
sunna: profetens vej – handlemåde for sand islam
sunitter: islamisk retning
sura: koranens ”afsnit” (4 overordnede) (s. 132 i rel-håndbog)
Zakat: almisse – enhver muslims pligt
Ulema: ”De skriftlærde”
Umra: ”lille hadjdj” (Den lille valfart)
Umma: samhørighed i menigheden || stammefællesskaber tidligere
Ummayader: islamisk dynasti, der herskede før Abbasiderne
Skriv et svar til: Terminologi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
