Samfundsfag

Krisen i Belgien

10. februar 2012 af Prinsessen22 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvorfor er det der er krise i Belgien nu ?

Sidder med en masse tal over deres økonomi, og kan se at deres statsgæld er vokset utrolig meget de sidste 4-5 år, mens deres BNP-vækst tog et kraftigt dyk i 2007/2008, men siden da, er den steget meget, dog uden at statsgælden er faldet igen... Hvordan kan det være at deres BNP er steget så meget, uden at de har kunne betale noget af på gælden ?

Jeg har prøvet at søge på det, men kan kun finde en masse om at de er i krise, og ikke om hvorfor de er i krise!?

 

 

Desuden stiger både deres ledighed OG inflationen! - burde én af dem ikke falde!?

 

På forhånd tak for svar :)


Brugbart svar (3)

Svar #1
11. februar 2012 af Walras

Du skal jo se på, hvorfor de har haft så store statsunderskud. Det kunne eksempelvis være en årsag, at den politiske situation i Belgien har været meget ustabil. Landet har jo fungeret i adskillige år uden en egentlig regering.

Hvis et land har høj vækst, men ikke formår at afbetale på deres gæld, må det være, fordi de bruger alle de penge, som de tjener. Altså skal du se på saldoen. 

Hvad angår ledighed og inflation, så burde ledigheden falde, såfremt inflationen stiger, hvis vi antager, at Philipskurvens sammenhæng er gældene. Men det er den højst sandsynligt ikke på lang sigt. Hvis Belgien har høj vækst, er det dog ikke så mærkværdigt, at inflationen er relativt høj - men høj vækst burde også bevirke, at ledigheden faldt, så hvorfor gør den ikke det? Det kunne du jo undersøge. Måske er det, fordi usikkerheden omkring den belgiske økonomi er stor, hvorfor virksomheder såvel som forbrugere forsøger at konsolidere sig og derfor sparer penge. 

Men alt det må du selv teoretisere omkring. Jeg kender ikke ret meget til den belgiske økonomi udover, at deres høje gæld er velkendt. 


Skriv et svar til: Krisen i Belgien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.