Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Hjælp til denne aflevering

28. februar 2012 af barbiedoll (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej er der en som har lavet denne aflevering i EØ , og som evt. kan hjælpe

Opgave 1 (15 %)
En virksomhed producerer og sælger et produkt til renholdelse af vandet i svømmehaller under navnet Loopnissip. Hidtil har produktet været solgt til en pris på 1.740 kr. pr. dunk (produktet sælges udelukkende i 10 liters dunke og kun til svømmehaller).

Virksomhedens ledelse har observeret, at der ved en pris på 1.200 kr. pr. dunk kan sælges 4.000 dunke årligt, mens der ved en pris på 1.500 kr. pr. dunk kan sælges 3.500 dunke. Der antages i øvrigt en lineær sammenhæng mellem pris og mængde.

Virksomhedens omkostningsforhold ses nedenfor:

VG (x) = 600 kr. pr. dunk og er i øvrigt konstant

FG(3.100) = 450 kr. pr. dunk (beregnet ved en mængde på 3.100 dunke)

Hvor VG er de variable gennemsnitsomkostninger, og hvor FG er de faste gennemsnitsomkostninger. X er mængden målt i antal dunke.

Virksomhedens ledelse er kommet i tvivl om, hvorvidt den nuværende pris på 1.740 kr. er den mest optimale for virksomheden. Derfor beder ledelsen om din hjælp. Du bedes besvare efterfølgende spørgsmål.

1. Beregn produktets prisfunktion på baggrund af ovennævnte observationer.

2. Beregn produktets optimale mængde og pris.

3. Beregn det optimale dækningsbidrag og det der tilhørende overskud.


Opgave 2 (30 %)
En virksomhed SensorShip afsætter sit eneste produkt på to markeder, nemlig det danske hjemmemarked og det norske eksportmarked.

For de to markeder gælder der følgende prisfunktioner:

P(x) = 400 – 1/1250x – gælder for det danske hjemmemarked

P(x) = 600 – 1/1000x – gælder for det norske eksportmarked

Hvor p er prisen pr. stk., og x er mængden målt i antal stk.

Produktet produceres som et basisprodukt, der uden videre kan afsættes på det danske marked. På grund af særlig lovgivning på det norske marked skal basisproduktet viderebearbejdes. Denne viderebearbejdning koster 50 kr. pr. stk. svarende til en konstant Særdomk(x) = 50. Viderebearbejdningen er udelukkende relevant for produkter der skal afsættes på det norske marked.

Det oplyses yderligere, at produktets fællesomkostninger, VG(x), er 100 kr. pr. stk. for hvert af de første 200.000 stk., hvorefter VG(x) er 200 kr. pr. stk. for de efterfølgende stk. VG er konstant indenfor de nævnte intervaller.

1. Vis grafisk de optimale mængder og priser for de to markeder, når forudsætningerne for prisdifferentiering anses for opfyldte.

2. Beregn de optimale mængder og priser matematisk.

3. Beregn det samlede optimale dækningsbidrag.

4. Kan det lade sig gøre at beregne dækningsbidraget pr. marked? Svaret skal begrundes.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2012 af okerne (Slettet)

Er fristen overskredet?

 


Skriv et svar til: Hjælp til denne aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.