Samfundsfag

Marxisme

14. marts 2012 af fridaforsberg (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej.

Jeg har om Anders Breivik og tragedien der skete i Oslo og på Utøya. Jeg vil derfor gerne høre om nogle af jer kan forklare kort og godt hvad Marxisme er, da jeg skal bruge det til mit projekt. 


Brugbart svar (3)

Svar #1
14. marts 2012 af Walras

Hvad skal du bruge marxisme til i forbindelse med Breivik? Anders Breivik kan kaldes mange ting, men marxist det bliver han aldrig.


Svar #2
15. marts 2012 af fridaforsberg (Slettet)

han vil gerne have det ud af Norge. Så jeg vil gerne vide hvad det er.


Brugbart svar (3)

Svar #3
15. marts 2012 af SMS100 (Slettet)

Hej.

Marxismen er en samfundsteori, som blev grundlagt af Karl Marx t(1818-1883) i midten af 1800 tallet. Mange af hans værker er blevet udviklet i samarbejde med Engels (Eks. Det kommunistiske Manifest fra 1848). Hans teoretiske og metodiske analyser af samfund kaldes også for videnskabelig socialisme. Der er tale om en filosofi som beskæftiger sig med, hvordan samfundet hænger sammen.

Et grundlæggende element i marxismen er kritikken af en kapitalistisk samfundsindretning og økonomi - og Marx havde igennem sit virke særligt fokus på samfundets klassekampe (prolitariatet vs. kapitalejere) om magten over samfundets produktionsmidler. Marx mente at arbejderklassen på et tidspunkt (igennem oprør og revolution) ville gøre op med klasseforskellene og gøre op med udbytningen og undertrykkelsen. Marx anses for en af sociologiens klassikere og har givet inspiration til mange efterfølgere indenfor samfundsvidenskaberne.

Hvordan dette relaterer til dit emne om Breivik er jeg ikke klar over - men det er korrekt at Breivik i sit eget manifest efter sigende skriver, at han vil gøre op med Marxismen.

Giver ovenstående mening?

SMS


Skriv et svar til: Marxisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.