Almen studieforberedelse (AT)

Jordskælvet i Lissabon 1755

20. marts 2012 af MagnusSandin - Niveau: A-niveau

Hej mennesker.

Jeg går i 3g og har valgt emnet Jordskælvet i Lissabon i 1755, som mit AT projekt.
Nu er der bare det problem at jeg ikke kan finde noget "godt" materiale. Min vejleder i Historie har givet mig et link til Wikipedia. Woohoo...

Jeg har ikke lavet nogen problemformulering endnu, da det eneste jeg kan tænke på jeg kan skrive om i de to fag er noget i stil med "Hvilken effekt havde jordskælvet på samfundet?"

Fagene er Historie - Religion.

Er der nogen der ligger inde med nogle super awesome ideer til problemformuleringer, eller måske nogle links der kan give mig et lidt bredere faldepunkt?

 

Har lavet en ny post, da der ikke kom nogle svar på den anden, og den forsvinder længere og længere bagud.


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Artiklen på wiki http://en.wikipedia.org/wiki/1755_Lisbon_earthquake er da et godt sted at starte. Der er 17 referencer til trykte bøger om emnet, og der er links til andre websites, der indeholder materiale om emnet, herunder Voltaire's skrifter.


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. marts 2012 af skolenerlort (Slettet)

Hej! Jeg synes du skal tage at kigge på Brorson og hans dight lissabons ynkelige undergang: 
http://www.kalliope.org/da/digt.pl?longdid=brorsonandrea0 især når du har religion er det oplagt! 
Ellers er der et helt afsnit i bogen "Oplysningens verden" Der kun handler om de strømninger jordskælvet satte igang hos de forskellige tænkere i europa (: Ellers kig på youtube der er en masse dokumentarklip der inde der handler om det. Jeg håber det kan hjælp dig! 


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. marts 2012 af oopernille (Slettet)

Jeg skriver også om jordskælvet i lissabon. Jeg har valgt at se på Leibniz og Voltaire. Laibniz levede før katastrofen og var optimist. Voltaire levede under katastrofen og blev deist. Du kan jo komme ind på fx oplysningstiden filosofi, om katastrofen havde nogle konsekvenser på samtidens filosoffer. Du er selv inde omkring samfundet, måske du kan se på folket. om det skete en ændring der. Jeg vil gå i dybten med det, regner jeg med. Skriv endelig hvis du får nogle ideer selv, jeg er nemlig lidt bagud, da min lærer ikke er en særlig god hjælp :( Held og lykke!

ps. gå på biblioteket, der er så meget om netop dette emne ;) 


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. marts 2012 af fiskfiskfisk (Slettet)

Hej :-)
Jeg har også valgt at skrive om jordsælvet i Lissabon med fagene naturgeografi og religion.

Nu ved jeg ikke så meget om, hvordan du skal gøre i historie, men kunne forestille mig, at følgende ville være optimalt:
Hvordan blev Lissabon jordskælvet i 1755 opfattet af øjenvidner? Hvordan blev oplysningstiden præget af jordskælvet i Lissabon? 
- Jeg ved der er nogle vidneudsagn på engelsk - så ville du i hvert fald have dine kilder i historie (hvis du selvfølgelig ikke allerede har fundet dem).

Russell R. Dynes ”The Lisbon Earthquake In 1755: Contested Meanings In The First Modern Disaster” - Denne ville nok også kunne bruges som kilde. Her tog staten ansvar for en redningsplan og gjorde naturkatastrofen til verdens første moderne i historien.

I religion har jeg valgt at arbejde hermeneutisk med digtet af Brorson: Lissabons ynkelige Undergang ved Jordskiælv og har lavet en problemstilling der lyder:
Hvad kan der, ud fra Brorsons digt, udledes om jordskælvet i Lissabon?

Digtet er 10 sider, men det er forholdsvist nemt at gå til. Det er delt op i otte dele og særligt de sidste dele er spændende at lægge fokus - her tages fat i lidelse, teodicé og synd, som er centrale termer fra religion. Lidelsen i Lissabon kommer fra Gud, fordi de har levet et syndigt liv (Lissabon var på daværende tidspunkt et handelsimperium og levede i overflod). Menneskets syndige begær efter rigdom og ikke Gud - middelt til at huske mennesket på dette er katastrofen = jordskælvet. Han undrer sig over, hvordan mennesket kan forkaste det liv, som mennesket er blevet tildelt af Gud.... osv. osv.


Litteratur:
Her er digtet: http://www.kalliope.org/da/digt.pl?longdid=brorsonandrea0
Høiris, Ole og Thomas. Oplysningens verden – idé, historie, videnskab og kunst: Aarhus Universitetsforlag, 2007.
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2013 af ahuman (Slettet)

Hejsa.. jeg har lige valgt det samme emne til mit AT. - Troede ikke det var blevet brugt så hyppigt :P men kan du måske sende dit AT-projekt eller bare power point, vil nemlig gerne få inspiration og se hvilke vinkler du har brugt. :)


Skriv et svar til: Jordskælvet i Lissabon 1755

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.