Kemi

SUKKERFORMEL?

28. april 2012 af se9 (Slettet)

Hej.

Er der nogen der kan hjælpe med at forklar hvad sukker er og fortælle om hvordan molekylet er opbygget?

hvorfor er forbruget af roesukker så stort i forhold til rørsukker i Danmark?

Håber i vil hjælpe, fordi skal bruge det til eksamen.

Tak på for hånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2012 af exutu (Slettet)

Skriv det du ved indtil nu så er det nemmere at tage den der fra. Udover det hvilket niveau snakker vi? Folkeskole, Kemi A/B/C el lign?


Svar #2
28. april 2012 af se9 (Slettet)

svar #1 .

Det er en HF-eksame vi snakker om.

det jeg har indtil videre er det her:

- Sukker kommer fra sukkerroer eller fra sukkerrør og er et naturligt produkt. I kemi bruger man ordet ”sakkarider”, som fællesbetegnelse for sukker og andre stoffer, som indeholder sukkermolekylet.  Den kemiske formel for den er C12H22O11. men den kan omskrives til C12(H2O)11, og kan derfor kaldes for kulhydrat, fordi den er opbygget af carbon og vand. Sukker er letopløselig, fordi den kan opløses mere end 1 g af stoffet i 100 mL vand.

Men har brug for mere, fordi at det ikke er nok ):


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. april 2012 af exutu (Slettet)

 

Nej der er heller ikke særlig meget kemi i din beskrivelse! Først lad os tage lidt ekstra klassifikation.

Vi bruger normalt betegnelsen sukker om en gruppe af mono og disakkarider. Nogle almindelige former: 

Monosakkarider: glukose (druesukker), fruktose ( frugtsukker) og galaktose.

Disakkarider: (bygget op af 2 monosakkarider):

Sukrose ("almindeligt" sukker) bygget op af fruktose + glucose

Maltose, bygget op af 2*glucose

Laktose (mælkesukker) Glucose + galaktose

 

Godt nok det var det overfladiske plan.

Så ville jeg beskrive et disakkerid i lidt større detalje (jeg ville nok vælge sukkrose).

Her ville jeg nævne de 2 typer bindinger der er. Herefter kunne du lave en flydende overgang ved at sige at denne hydrolyseres i kroppen til dets bestanddele og så beskrive glucose og fruktose helt i bundet, fx via kemisk funktionelle grupper, chiralitet etc.

 


Svar #4
28. april 2012 af se9 (Slettet)

ikke for at lyde dum,undskyld men forstod virkelig ikke så meget af det ):


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. april 2012 af micofix (Slettet)

Læs http://da.wikipedia.org/wiki/Sukker (hvis I ikke har en kemibog på HF?)

Nederst i artiklen linkes der til andre artikler der beskriver de forskellige disarkariders bestandele, monosakkariderne.
Disse artikler  indeholder kemiske formler og illustrationer af fx glucose og fructose, de to monosakkarider som di-sakkaridet sukkrose (roesukker) består af.

Det spøjse er at pentosen fructose er sødere end hexosen glucose, hvorfor man af kemisk vej kan laver højfructosesirup ud af sukker (disakkaridet, igen) hvilket gøres fordi den samme mængde sukker kilovis søder mere i fx cola og andre i forvejen hvinende søde læskedrikke. Crazy, det er er som at sælge slik til børn, bare flydende og med phosforsyre i der der balancerer smagen, og som bonus opløser dine tænder.

Nå men altså, den kemiske formel giver jo sig selv, når du har en fructose og en glucose molekyleformel, så ligger du C'erne, H'erne og O'erne sammen i de to formler, og får fomlen for sukkrose. Det ville jeg mene, men undersøg det.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. april 2012 af micofix (Slettet)

http://da.wikipedia.org/wiki/Glukose og http://da.wikipedia.org/wiki/Fruktose er dem du ville kigge på for at beskrive et sucrosemolekyle (http://da.wikipedia.org/wiki/Sucrose)

Bindingerne er en historie for sig, lidt ligesom med langrendski. Der vil jeg nok anbefale at konsultere en rigtig kemibog, wikipedia er blank (og jeg på stående fod ligeså).

Det er noget med at de her pentose og hexoser består af hhv 5 og hex kulstofatomer i en kæder der kan åbnes i et sted og derefter er de så navngivet nr. 1-5 eller nr. 1-6. Bindingerne er så navngivet efter hvor i hhv den ene monosakkarids kæde og i den andens kæde de to (disakkarid ;-) er sat sammen. Go figure.

 


Svar #7
29. april 2012 af se9 (Slettet)

Tusind tak ! (:

I min kemi bog står der ikke rigtig noget om sukker ):


Skriv et svar til: SUKKERFORMEL?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.