Oldtidskundskab

Begreber til oldtidskundskab.

14. juni 2012 af jokoloko45 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej Studieportalen!

Jeg skal til oltidskundskabseksamen på tirsdag, og jeg kan komme op i følgende ting (ifølge min studieplan):

Græsk epos - illiaden og helteidealer

Begreber: Ære og konflikt

Retorik - Talekunsten og demokratiet

Begreber: Pathos, Ethos og Logos

Græsk drama - Antigone

Begreber: Nomos, Fysis og Polis

Kunstforløb - skulptur

Begreber: Symmetri og kontraposte

Filosofi - Sokrates' forsvarstale

Begreber: Ideernes / Fænomenernes verden, den sokratiske grundtanke og privatmand (med henblik på omverdenens syn på sokrates)

Dette er hovedbegreberne jeg har tænkt mig at anvende indenfor de respektive emner, men har jeg overset noget væsentligt, og er der nogle der har nogle ekstra begreber der kunne være gode at anvende? :-)

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juni 2012 af Barwar (Slettet)

Har du evt en forklaring på disse begreber ? :)


Svar #2
14. juni 2012 af jokoloko45 (Slettet)

Pathos, Ethos og Logos er argumentationsformerne...

Nomos = Menneskeskabte love

Fysis = Gudeskabte love

Polis = Staten

(Oikos?) = Hjemmet

Kontraposte = Måde at stå på inden for skulpturkunsten - ubehagelig / unaturlig

Symmetri - well...

Ideernes / Fænomenernes verden - Længere forklaring, men det hører ind under den sokratiske grundtanke hvor spørgsmålene "Hvem er du?" og "Cogito ergo sum" - jeg tænker derfor er jeg - er centrale... Fænomenerne er det vi kan se, og ideerne er det "ovenfor", evt. sammenlign det i henhold til hulelignelsen hvis du har læst den :-)...

Privatmand - Idiot, det Sokrates bliver beskyldt for at være...


Brugbart svar (3)

Svar #3
15. juni 2012 af Walras

Hvordan er "cogito ergo sum" relevant i oldtidskundkab? Citatet er René Descartes', og han levede i 1600-tallet. Selv om han er inspireret af oldtiden (som så mange filosoffer har været det), er det svært at se, at det skulle være andet end en anakronisme til en oldtidskundskabseksamen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. juni 2012 af Kashiiru (Slettet)

Jeg ville ikke kalde kontrapost for ubehagelig/unaturlig - fx er de arkaiske skulpturer langt mere unaturlige end skulpturerne fra klassiske tid, hvor man begyndte at lave skulpturer, der stod i kontrapost. Arkaiske skulpturer for står jo helt rankt, og deres kropslige dimensioner er forkerte. At stå i kontrapost ser altså mere naturligt ud end at stå helt rankt.

 

Btw, vidste du at antikke skulpturer var bemalede?


Svar #5
17. juni 2012 af jokoloko45 (Slettet)

#3 Det er relevant ift. at Descartes' prøvede at tænke rationelt og finde ét holdepunkt i verden, hvor Sokrates stillede spørgsmål ved alt - selv din egen tankestrøm og erkendelsen af at du intet ved. Det kan også ses i kontekts til hule/linjebilledet, hvor menneskerne der lever nede i hulen kun er vandt til at se skyggerne på væggen, og først når de kommer op fra grotten kan de se lyset.

 

#4 Jaja, men det var jo også et spørgsmål om at stenhuggerkunsten ikke var særligt veludviklet i Arkaisk tid ift. Senklassicismen / Hellenismen. Jeg tænker mere på den unaturlige "hvilen" på det ene ben, det er ikke særligt behageligt i hvert fald :-). Og ja, det har jeg godt hørt noget om, men malingen må jo så være forsvundet med tiden =)


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. juni 2012 af Anxyous (Slettet)

#5:

Mange filosoffer prøver at tænke rationelt og finde holdepunkter, men det betyder ikke, at "cogito ergo sum" har nogen relevans i forhold til oldtidskundskab (hvilket heller ikke er tilfældet).


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2014 af nannafjellerad (Slettet)

#6

"Cogito ergo sum" har i aller højeste grad noget at gøre med oldtidskundskab, da man meget gerne skulle være i stand til at perspektivere sit emne til noget nyt.

Hovedsageligt i forhold til en ukendt perspektiveringstekst, man trækker, sammen med en kendt tekst.  Til vores terminsprøve trak jeg lige netop Descartes.


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. marts 2014 af nannafjellerad (Slettet)

#6

"Cogito ergo sum" har i aller højeste grad noget at gøre med oldtidskundskab, da man meget gerne skulle være i stand til at perspektivere sit emne til noget nyt.

Hovedsageligt i forhold til en ukendt perspektiveringstekst, man trækker, sammen med en kendt tekst.  Til vores terminsprøve trak jeg lige netop Descartes.


Skriv et svar til: Begreber til oldtidskundskab.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.