Fysik

Fysik-Golf

19. august 2012 af student1982 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

En der kan hjælpe med opgave b i denne her. Specielt i det første spørgsmål. "Beregn farten u....."

Forholdet er 1.714

Jeg får to resultater 40 m/s og 24 m/s. Det rigtige skulle være 27 m/s

Mvh. Stefan

Vedhæftet fil: Golf.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Da stødprocessen en en-dimensional og elastisk. Impulsen er bevaret, og energien er bevaret:

Mu = Muefter + mv ,  (u, uefter, v regenes med fortegn)

(1/2)Mu2 = (1/2)Muefter2 + (1/2)mv2 ,

dvs

uefter = u -(m/M)v , og dermed

Mu2 = M(u2 + (m/M)2v2 -2(m/M)uv) + mv2

        = Mu2 + (m2/M)v2 -2muv + mv2 ,

hvoraf fås

(m/M)v -2u + v = 0 , eller

v/u = 2/(1 + (m/M)) = 2/(1 + (50/300)) = 2/(350/300) = 600/350 = 12/7 ≈ 1,714 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

b) Man opstiller de to bevægelsesligninger i x og y, hvor vi indfører et koordinatsystem med begyndelsespunkt i punktet, hvor bolden starter:

x = v·cos(30º)·t = ((√3)/2)·vt

y = v·sin(30º)·t - (1/2)gt2 = (1/2)vt - (1/2)gt2

Vi bestemmer t og v, så x(t) = 150m, og y(t) = -5m:

((√3)/2)·vt = 150m

(1/2)vt - (1/2)gt2 = -5m, dvs

gt2 = vt +10m = 300m/√3 +10m , så

t = [ (300m/√3 +10m)/g ]1/2 = 4,319s ,

så v = 300m/((√3)·t) = 40,100m/s , hvorved u = (7/12)v = 23,39m/s


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

b) Boldens fart umiddelbart før nedslaget er så

vslut = [ vx2 + vy2 ]1/2 = [ ((√3)/2)·v)2 + ((1/2)v - gt)2 ]1/2

                                    = [ (3/4)v2 + (1/4)v2 +g2t2 - vgt ]1/2

                                    = [ v2 + g2t2 -vgt ]1/2

                                    = 41,32m/s,

så boldens kinetiske energi umiddelbart før nedslaget er

Ekin = (1/2)·m·vslut2 = 42,66J

Det af tyngdekraften udførte arbejde er m·g·Δh , hvor Δh = 5,0m , dvs ΔEpot = 2,455J

 


Svar #4
20. august 2012 af student1982 (Slettet)

Andersen11

Hvis du ser bort fra 3.14 i den vedhæftede fil.

De øverste formler skulle iflg. forelæseren være de rigtige. Dog kan jeg ikke få det til 27 m/s som han påstår det skulle være. Jeg får 40 m/s. Vil du se på om han har klokket i det, eller det bare er mig der ikke forstår formlen og skriver det forkert ind?  - højst sansynlig det sidste :)

Vedhæftet fil:formel-golf.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #5
20. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, de formler svarer til formlerne i #2. Så finder man

1/v02 = (x·tan(θ0) - y)·2·cos20)/(gx2),

og sætter man her x = 150m og y = -5,0m, θ0 = 30º , får man

v0 = 40,1003m/s

helt i overensstemmelse med v i #2. Jeg kan heller ikke se, hvordan man får 27m/s her.


Svar #6
20. august 2012 af student1982 (Slettet)

Tak for det. Vil du se på denne her termodynamik-opgave

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1224455


Skriv et svar til: Fysik-Golf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.