Filosofi

Utilitarisme

27. december 2012 af nuage (Slettet)

Jeg har læst lidt om utilitarisme og deontoglogiske teorier. Jeg er godt klar over, at der der findes forskellige varianter inden for især utilitarisme, men det, jeg godt kunne tænke mig at få opklaret, er følgende formulering:

"Størst mulig nytte til det største antal mennesker"

Jeg er bevidst omkring, at et af stridspunkterne inden for utilitarismen er, hvordan nytte skal måles, da alle mennesker har forskellige oplevelser af et givent gode. Men lad os tage udgangspunkt i et lille gruppe på fem personer: A, B, C, D og E.

I situation 1 har de alle sammen 2 nytteenheder, så de er lige godt stillede, og den totale sum af nytte er: 10

I situation 2 har A 10 nytteenheder og resten og resten har 2 nytteenheder, så den totale sum af nytte er: 18

I situation 3 har A 20 nytteenheder og resten har 0, så den totale sum af nytte er: 20

 

Umiddelbart vil jeg mene, at situation 2 lever bedst op til formuleringen: "Størst mulig nytte til det største antal mennesker". Men jeg er en lille smule i tvivl, fordi utilitarisme engang imellem betoner maksimering af nytte som det helt centrale, og hvis det blot handler om maksimering, så er det jo helt i orden, at A får det hele?

Er der nogen der ved, hvilke personen inden for utilitarismen der står for de to synspunkter: "Størst mulig nytte til det største antal mennesker" og "maksimering af nytte"? Der er jo en væsentlig forskel på de to retninger og også på, hvilke handlinger  der er acceptable inden for utilitarismen. 


Skriv et svar til: Utilitarisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.