Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Ligevægtspris og mængde

03. april 2013 af klynk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående


Antag i det følgende, at udbuds- og efterspørgselskurverne for markedet efter prisstigningen er givet
ved:

Efterspørgselskurven: P = − 0,00000211⋅Q + 40
Udbudskurven: P = 0,00000127 ⋅Q + 7

Hvor P er markedsprisen for produktet, og Q er hhv. den efterspurgte og udbudte mængde på
markedet.

H. Vis hvordan ligevægtsmængden og ligevægtsprisen kan beregnes, og illustrer løsningen i et
pris – mængde diagram.

I. Redegør for forbrugernes velfærdstab som følge af prisændringen ved hjælp af begrebet
forbrugeroverskud (”Consumer surplus”).

 

HEJ ALLE!
Jeg er i tvivl. Jeg ved man skal sætte efterspørgselenskurven lig udbudskurven for at finde ligevægtsprisen.. Men jeg er vant til at der står eksempelvist Qs=1000 * P −150.000
Når står der pludselig P = ... og desuden er der et Q inde i ligningen.. det forvirrer mig, er der nogen der kan fortælle mig om jeg kan gøre det på en smart måde?

Ps.. hvis der er nogen der har en anelse om det sidste spørgsmål så please feel free to help :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2013 af Piet-W (Slettet)

Grunden til at P står først er, at du har den ligning, man ville indtegne i koordinatsystemet. Genkend, at Q er ud af x-aksen normalt. Hvis du så indtegner de to ligninger direkte, skærer de hinanden i ligevægt - der hvor de er lig hinanden:

0,00000127Q + 7 = (-0,00000211)Q + 40

Isolerer du Q (har du Q*) og indsætter denne i en af de to ligninger og beregner P (har du P*). (Q*,P*) er din ligevægt. 

 

Mht. andet spørgsmål, må det forventes, at du har fået en prisændring opgivet. I fald den er større end P* er prisen på varen sat for højt, hvorfor nogle kunder ikke vil købe varen, samt man fjerner noget af forbrugeroverskudet på den måde. Forestil dig trekanten mellem udbud, efterspørgsel og Y-aksen. Deler man denne trekant i to med en vandret streg gennem ligevægt, er trekanten for oven forbrugeroverskudet (consumer surplus). Jo højere pris en virksomhed sætter, desto mere af dette overskud bliver fjernet, og forbrugervelfærden falder. Omvendt gælder hvis prisen falder under P*; her bliver producer surplus mindre.

 

Håber det kan hjælpe dig lidt på vej.


Skriv et svar til: Ligevægtspris og mængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.