Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Min NF Evalueringsopgave

27. april 2013 af HfStudent2014 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej SP

Jeg har nu struktureret og omstruktureret for at prøve at finde en god balance i min disposition til min A-opgave, som jeg skal aflevere på mandag. Jeg har 10 min. til at fremlægge denne til eksamen ca. så synes det har været svært at finde frem til hvor dybt man kan gå og på hvilken måde man bedst inkluderer alle tre dag: Biologi C, Kemi C og Geografi C.

Jeg er nu kommet frem til følgende:

Hvilken betydning har fedt for menneskets sundhed?

- Hvad er fedt og hvilke forskellige typer af fedt findes der?

-- Triglycerider

--- Mættede fedtsyrer

--- Enkeltumættede fedtsyrer

--- Flerumættede fedtsyrer

-- Div. andre (Cholesterol og phosporlipider)

Hvordan bliver triglycerider optaget i kroppen?

-- Fordøjelseskanalen

--- Olie-i-vand emulsion i tolvfingertarmen

- Hvorfor kan der opstå blodpropper hvis man får for mange mættede fedtsyrer?

-- Ophobning af fedt i årerne

- Er der en sammenhæng mellem ændringen i den demografiske transition og den fedme epidemi vi ser i dag?

-- Demografiske transition, fase 4 (fysisk hårdt arbejde --> stillesiddende arbejde)

Derudover har jeg selvfølgelig fundet bilag til det hele så der er noget at understøtte de ovenstående spørgsmål og svar.

Nogle der kunne komme med noget ris eller ros? :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2013 af candphil

Jeg synes du glemmer, at kroppen også har brug for fedt til bl.a. myelin ..


Svar #2
01. maj 2013 af HfStudent2014 (Slettet)

Hej Charlie, og tusind tak for svaret.

Jeg har bare lidt svært ved at se i hvilken sammenhæng jeg kan sætte myelin og fedme i?

Ved ikke om det er fordi, at myelin er B niveau stof? Fordi jeg kan ikke finde noget om det i min Biologi til tiden C niveau :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. maj 2013 af candphil

Jeg ville bare pege på, at kroppen også har brug for fedt, det er ikke kun et problem.

se evt dette: http://opskrifter.heede.dk/frame/artik_9.htm

Iøvrigt kan man ikke umiddelbart se faget kemi i dit oplæg ... med mindre du mener biokemi ... det er i alle fald ikke eksplicit nævnt, som både biologi og geografi er ..


Svar #4
01. maj 2013 af HfStudent2014 (Slettet)

Aha, det kan jeg da faktisk godt se at du har ret i, men det er nok fordi at jeg har taget en sygdoms indgangsvinkel til et overforbrug af fedt.

Jeg havde tænkt mig at indrage kemi på denne måde:

Fortælle om de tre fedtsyrers kemiske bindinger enkeltbinding og dobbeltbindinger, og så fortælle lidt om emulsion og emulgatorer når det kommer til hvordan fedt bliver optaget i kroppen?

Jeg synes jeg har svært ved at finde nogle kemiske beregninger indenfor emnet fedt :(


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2013 af candphil

Biokemi er svært og hører måske ikke rigtig til på C niveau - jeg har ikke lige en løsning, så du kan få kemi ind ... måske kan du se lidt på slankemidler ... måske er nogle af dem kemiske ...? Jeg vender tilbage, hvis jeg kommer i tanke om noget ..!


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. maj 2013 af candphil

Brug ikke denne teksts orlyd: den er tyvstjålet!

I almindelige fedtmolekyler findes der atomer af kulstof, oxygen og hydrogen. Det er samme slags atomer, som dem der sidder i kulhydrater, men atomerne er sat sammen på en anden måde.

Alle almindelige fedtstof-molekyler er opbygget af tre fedtsyrer. Der kan være fra 4-30 kulstof-atomer i en fedtsyrekæde. Når alle bindinger mellem kulstof-atomerne i kæden er enkeltbininger, siger man at fedtsyren er mættet.

Hvordan påvises fedt.

Hvis man skal påvise fedt skal man:

Tage ca.1 ml fedt eller olie i et reagensglas og hælde lidt pentan oveni. Glasset rystes. Nogle dråber dryppes på et stykke filtrepapir og sp skal man lade dem tørre.

Nu skal det tørre. Så skulle man kunne se en fedthinde på papiret.

Kilde: "http://www.oocities.org/fysikeksamen/ny_side_3.htm"


Skriv et svar til: Min NF Evalueringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.