Samfundsfag

Økonomisk politik

22. oktober 2003 af Ktulu (Slettet)
Når en stor offentlig sektor og velfærdsstat, med dens overførselsindkomster og gratis serviceydelser, mindsker incitamentet til at arbejde og gør, at færre skal forsørge flere, - Hvordan kan det så være, at Danmark (som har denne offentlige sektor) har højere BNP end USA (som fører en liberal og ekspansiv økonomisk politik, og som faktisk også har lavere arbejdsløshed)?

I bund og grund - hvordan kan det være, at de liberales økonomiske trusselsbilleder om det negative ved en stor offentlig sektor ikke holder stik - og ikke har udmøntet sig i, at USA har højere BNP og vækst end Danmark, tværtimod?


På forhånd - tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2003 af Niels (Slettet)

Jeg tror ikke min forklaring er helt fyldestgørende men kunne det ikke have noget at gøre med at vores offentlige ydelser jo også bliver talt med i BNPog da vi har en større sektor en dem vil dette jo også blive til mere pr. person.
Da vi samtidigt er mere uddannede og har højere indkomster vil BNP jo naturloigvis blive større.

Svar #2
22. oktober 2003 af Ktulu (Slettet)

Jeg har fundet en god grund til, at det ikke rigtigt kan passe sammen - det er ganske enkelt forkert, at BNP'et er større i Danmark end i USA.
Ham, der påstår dette, er en skribent til et bilag i en samfundsrapport, så det er ganske interessant. Han hedder i øvrigt Andreas Jørgensen, er der nogen, der kender ham?

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2003 af Niels (Slettet)

Jeg ved ikke hvor du har fundet dine info men verdensbanken siger følgende:
Tallene viser udviklingen i BNP pr indbygger i US$ faste priser 1995.
1960
DK:16300
USA: 13.155
1970
DK: 23.464
USA: 16.893
1980
DK: 27.308
USA: 21.001
1990:
DK:31.807
USA: 26.141
2001:
DK:38.710
USA: 31.592

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2003 af Niels (Slettet)

Altså at det er højere i DK end i USA

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2003 af Kaare (Slettet)

Fordi det hovedsageligt er noget pjat at arbejdsløsheden er bestemt af det økonomiske incitament til at arbejde. Hovedparten af de arbejdsløse i Danmark på et givent tidspunkt er arbjedsløse enten fordi de lige er i en overgangsfase mellem to jobs (sådanne arbejdsløse vil der altid være i en dynamisk økonomi hvor folk bevæger sig til de optimale jobs) eller fordi de ikke har mulighed for at deltage i arbejdsmarkedet. Den sidste gruppe er naturligvis et problem men den er ikke arbejdsløs fordi den ikke ønsker at arbejde men derimod fordi den på grund af manglende kvalifikationer eller socialt overskud har opgivet at søge jobs. Sådanne arbejdsløse eksisterer også i et land som USA hvor de dog ikke modtager den samme understøttelse som i Danmark og derfor må tigge sig frem på gaden - men det gør dem ikke til mere produktive samfundsborgere. Derimod er der god grund til at tro at vi mindsker antallet af udstødte fra arbejdsmarkedet ved at sikre at ingen "går helt i hundene" fordi de en gang lander i en dårlig situation. Vi har (så vidt jeg husker) i øjeblikket en lidt højere arbjedsløshed iDanmark end i USA men det er vist ikke en stor forskel og kan derfor skyldes mange mindre faktorer. En lille del skyldes måske mindsket incitament til aktivt at søge arbejde men forskellen kan lige så godt skyldes positive faktorer som at der i Danmark er flere midlertidigt arbejdsløse fordi man lettere kan tillade sig at skifte job ofte når man er sikret understøttelse hvis man skulle være uheldig ikke at finde et. At det er positivt skyldes at det sikrer et dynamisk arbejdsmarked hvor folk hele tiden skifter til det arbejde hvor de passer optimalt i stedet for af frygt for arbejdsløshed at blive hængende i jobs de måske i virkeligheden ikke passer godt til.

Virkeligheden er nok at en lille del af den højere arbejdsløshed i Danmark faktisk skyldes det manglende incitament til at arbejde som skattetrykket og overførselsindkonsterne skaber. Til gengæld har vi i Danmark mange økonomiske fordele af vores politik som sagtens kan mere end opveje tabet ved en vis arbejdsløshed. Vores økonomi bliver mere stabil fordi en stor offentlig sektor virker som en sikkerhedsventil hvis der sker pludselige men midlertidige udsving og vi har ligeledes adgang til uddannelse og derfor højindkomstjobs til næsten alle. Vi har mindre social udstødning hvilket sikkert mindsker kriminalitet og den negative sociale arv. Alt i alt er der masser af fordele som sagtens kan opveje at en lille del af befolkningen mister motivation for at arbejde.

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2003 af Kaare (Slettet)

Niels>>> Så vidt jeg husker har vi en lavere reel indtægt per indbygger på grund af afbetaling på udlandsgæld og betaling til udenlandske investorer men det ændrer jo ikke på at du har ret i at produktiviteten målt som BNP (ifølge mine data) også er større i Danmark end i USA. BNP er godt nok et lidt uldent mål men det er jo meget normalt at bruge det...

Brugbart svar (0)

Svar #7
22. oktober 2003 af Niels (Slettet)

Mener også at vi har en lavere reel indtægt pr indbygger men har ikke lige tid til at finde tallet på verdensbanken.
At BNP kan være et dårligt mål at bruge er jeg helt enig i.

BNP medregner jo kun erhvevsmæssigt arbejde. Hvis al reparation, rengøring, havearbejde, ældrepjele osv. foretages af virksomheder, institutioner osv. bliver BNP højt. Foretages det i husholdningerne bliver BNP lavere. To samfund kan jo netop have samme produktionsydelser til rådoghed men har vidt forskelligt elstandsniveau med BNP.
Desuden er den sorte økonomi mere udbredt i USA.
Men det største problem er nok at (og det kan Ktulu jo bruge til at komende BNP som indikator) man sætter lighedstegn mellem produktion og velstand. Nedslidning af resourcer, natur og arbejdskraft burde trækkes fra som omkostning. Nærmest det modsatte sker når en slidt arbejder kommer på hospitalet og når man skal gøre rent efter forurening. Dvs. man ikke kun skal være begejstret over enhver økonomisk vækst og vækstmålsætning.

Skriv et svar til: Økonomisk politik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.