Engelsk

At tale engelsk

11. juli 2013 af nejmenmenmen (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Jeg håber nogen kan hjælpe! Tak på forhånd! :)


Jeg skal i 9. Klasse efter sommerferien, og jeg er ret dygtig i skolen, så jeg får kun 10- og 12 taller. Men i engelsk er jeg dårlig og jeg føler ikke jeg kan tale sproget, som de andre i klassen! Så mit spørgsmål er, hvordan kan jeg blive bedre til at tale engelsk? Eller for den sags skyld og skriftligt! :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juli 2013 af Eksperimentalfysikeren

Er du genert?

Er du usikker i udtalen?

Hvor stort er dit aktive ordforråd på dansk? Hvis du har et stort aktivt ordforråd på dansk, vil du have en ubevidst fornemmelse af nuancer i sproget og har brug for et tilsvarende stort ordforråd på engelsk for at kunne udtrykke det samme.

Midler:

Læs en masse på engelsk. Det giver et større ordforråd og større indblik i sproget som helhed.

Se engelske TV-serier. I de britiske taler de ofte noget langsommere og tydeligere end i de amerikanske. Serier som Morse, Lewis, Barnaby og Foyle har normalt afsluttede handliger i de enkelte afsnit, så man ikke bliver fanget i, at man skal se alle de første 23 afsnit for at kunne forstå det 24. Miss Marple kommer sommetider med en handling, der strækker sig over to afsnit. TV-serierne giver forbedret ordforråd og man får hørt en god udtale, især, hvis man kan dække underteksterne.

Tag på storbyferie i London med udflugter til f. eks. Oxford. Lad evt. et rejsebureau om at skaffe fly og hotel, men sørg for resten selv. Det hjælper på selvtilliden at måtte bestille maden, spørge om vej, købe billetter osv. Hvis man er alene, påvirkes man også til at tænke på engelsk i stedet for dansk, hvilket senere er til stor hjælp. En uges ferie giver godt. 14 dage giver betydeligt mere, men kan også være hårdere at komme igenem, hvis der er problemer undervejs.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. juli 2013 af Mo92 (Slettet)

Det kommer an på hvordan du lærer bedst. Nogle mennesker lærer bedst ved at først lære og kende de grammatiske regler, som de så bruger en masse gange indtil det hele sidder på ryggraden. Andre har meget nemmere ved lære praktisk, med andre ord bare at "hoppe ud i det" og lære af en fejl indtil det sidder på rygraden. Jeg er selv en sådan type og jeg har aldrig kunne en eneste gramatisk regel. Alligevel fik jeg topkarakter i engelsk både i folkeskolen og gymnasiet. Forklaringen er at jeg spillede en masse engelske multiplayer spil, i mit tilfælde runescape og css. Det både sjovt og utrolig lærerigt. Desuden så jeg også en masse engelske programmer, igen både sjovt og lærerigt. Så mit råd er, spil en masse online computerspil (warcraft?) og se ofte engelske programmer, eller også skal du lære det på gammeldags manér og arbejde med de grammatiske regler samt lave øvelser. Du må vurdere hvilken der bedst kan betale sig for dig.



 


Svar #3
11. juli 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

Jeg er både genert og usikker i udtalen, men mit danske ordforråd er ifølge mig selv suveræn. 10 og 12 i læseprøver.

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juli 2013 af Eksperimentalfysikeren

En god kur mod genertheden er at brige dig i en situation, hvor du er nødt til at bryde den kortvarigt, f.eks. for at skulle spøre om vej et sted i England. Jeg ved ikke, hvilke muligheder, du har, men det har i hvert fald hjulpet meget på mit spanske, at jeg har være i Madrid nogle gange. Min ældste datter har haft stor glæde af at tage alene til London med udflugter til omegnen. Når vi rejser, går vi meget efter det kulturelle.

Jeg har haft engelsk som arbejdssprog i en del år og har måttet kaste mig ud i både tekniske samtaler og frokostkonversation med udenlandske kunder, hvoraf en nogle havde dårligere engelskkundskaber end jeg.

Jeg læst en hel del faglitteratur på engelsk. Her har man fordelen af at en del gloser er kendte i forvejen fra dansk, så man kan koncentrere sig om at få de andre på plads.

Et større ordforråd kan man opbygge ved at læse skønlitteratur på engelsk. Hav ordbogen ved siden af i starten. Hvis du kommer op på at kunne læse Dorothy Leigh Sayers nogenlunde flydende, går det rigtig godt med gloseforrådet.

Med hensyn til udtalen er der to ting, man skal lære: Hvordan den "rigtige" udtale er, og hvordan man selv får stemmen til det. Det første er et spørgsmål om at lytte til, hvordan ordene udtales. Her er engelske film en stor hjælp. Det andet kræver, at man prøver at kopiere udtalen, man har hørt. Man kan kontrollere det ved at optage sin egen udtale og så lytte efter. Mest effektivt er det at have nogen til at lytte og kommentere, men her kommer genertheden nemt i vejen. Man kan over nettet købe et sprogkursus "TeachMe!", hvor man kan tale til programmet og få en vurdering af udtalen. Jeg kender ikke den engelske version, men er godt tilfreds med den version, jeg selv har. Der er sikkert andre programmer, der kan det samme.

Det var en længere omgang, men det vigtigste er det som Mo92 også skriver: Kast dig ud i det!

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juli 2013 af rakijovic

Nu behøver serier og bøger ikke være engelske; det er nok at de er på engelsk. Ej heller behøver man tale med nogen fra England; et engelsktalende land vil skam også gøre det. Desuden skal man passe på med at spilde alt for megen tid på ligefrem at prøve at lære en dialekt eller accent. En klar fordel er at lære IPA (International Phonetic Alphabet); en fornuftig ordbog vil med lydskrift gengive en neutral standardudtale.

At læse engelsksproget materiale og se engelsksprogede film og tv-programmer er sådan set ikke en helt tosset idé, bortset fra at man derved som oftest kun får øvet sit passive ordforråd (dvs. man genkender ordet når man ser eller hører det, men selv ville man aldrig komme i tanker om det (aktivt ordforråd)). Skal det aktive sparkes i gang, skal man simpelthen ud i en samtale med andre engelsktalende (og helst indfødte, ellers ender man bare med at lære andres fejl og/eller finpudse sit Danglish – mange danske unge, fx, har en fantastisk evne til at undersætte kollegium (studentboliger) til collegium [kå'lidjøm], til megen forvirring for ikke-danske engelsktalende...). Hvis budgettet tillader, så tag en smuttur til – som #4 også foreslår – London. Fx man kan i skrivende stund score tre dage i London, afrejse 24/8, til 1700 kr., fly og hotel inkl. Se rejsefeber.dk.

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. juli 2013 af haninh (Slettet)

Jeg har selv personligt udviklet mig meget i mit engelsk, ved at synge med til alle engelske sange og jeg ser kun engelske serier, da jeg synes danske sange og film er dårlige. En rigtig god idee for dig, ville være at du skaffede en bog du kender og læser den på engelsk, højt for dig selv om nødvendigt. det hjælper din udtale og hjælper dig til at huske ord. Du skal også huske at slå ord op som du ikke forstår, det hjælper. I engelsk stile siger min lærer altid at man skal læse opgaven 3 gange (fx når de vedhæfter en historie til opgaven som du skal analysere) før du går igang. Håber det hjalp, jeg har selv planer om at sidde og læse højt for mig selv når jeg har fundet en bog på engelsk som jeg kan lide :)


Svar #7
14. juli 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

Tusind tak for hjælpen allesammen! :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
15. juli 2013 af Stygotius

Du kan lære både en god udtale og få et godt ordforråd af at låne lydbøger på biblioteket,--på engelsk naturligvis, fortrinsvis krimier af Agatha Christie (Miss Marple) og helst læst af Joan Hickson, som er en fremragende oplæser. Hun både læser klart og tydeligt og spiller også vældig godt de forskelllige roller ved sine udtaler.Du kan også læse fortællinger af Dorothy Sayers (Lord Peter Wimsey) læst af Ian Carmichael.      Du skal så sørge for at lytte til cd'erne mens du samtidig har papir og blyant parat til at skrive de gode udtryk som du hører, ned med.                                      Det vil helt sikkert forbedre dit engelsk. 


Svar #9
16. juli 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

Tusind tak!!
Men et problem jeg også har i engelsk er ordstilling! Nogle gange er der regler (ved ikke hvilke nogle), andre gange skal man bare vide det

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. juli 2013 af Stygotius

Man skal aldrig "bare vide det".Naturligvis er der regler, og de er sikke særlig svære at lære.  Du må gerne skrive til mig og stille spørgsmål om dem.


Svar #11
16. juli 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

Fx. Denne sætning? : jeg har altid elsket hende. Siden jeg var lille! = er det: i have always love her. Since i was little.

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. juli 2013 af Stygotius

(j)Jeg har altid elsket hende(. S)siden jeg var lille!

 

"I've always loved her since I was a small girl / quite young"

 

Hvor er ordstillingsproblemet i denne sætning ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. juli 2013 af NadiaNK (Slettet)

I engelsk ordstilling kommer x altid og o bagefter, men på dansk er det blandet og tysk

Brugbart svar (0)

Svar #14
16. juli 2013 af rakijovic

Engelsk har som udgangspunkt altid ligefrem ordstilling, hvis det er dét du mener, Nadia. Dog ser vi omvendt ordstilling hvis sætningen indledes med et begrænsende adverb/adverbialt led, fx never in my lie have I tasted a šljivovica (plum brandy) as good as the one I had in Sarajevo.

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. juli 2013 af Stygotius

........................zašto ruže Srbin Bosni?


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. juli 2013 af NadiaNK (Slettet)

#15 hvilken sprog skriver du?


Brugbart svar (0)

Svar #17
17. juli 2013 af rakijovic

Afhængig af hvem du spørger, "Nadjenjka", er det bosnisk, kroatisk, serbisk eller montenegrinsk (bosanski/hrvatski/srpski/crnogorski; b/h/s/cg).

(Omend jeg rent umiddelbart har lidt halvsvært ved at se hvad poeten forsøger at sige.)

(et sprog -> hvilket sprog)

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. juli 2013 af NadiaNK (Slettet)

Jeg spørger til #15


Brugbart svar (0)

Svar #19
17. juli 2013 af Stygotius

.......................zašto ruže Srbin Bosni?    = why would a Serb praise Bosnia ??


Brugbart svar (0)

Svar #20
17. juli 2013 af rakijovic

Mmmm. I ja ti odgovoram, jer i ja znam te jezike. / Og jeg svarer dig, idet jeg også taler bemeldte sprog.

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Skriv et svar til: At tale engelsk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.