Samfundsfag

Samfundsfag :D

15. september 2013 af Hej15 - Niveau: 9. klasse

Hej! 
Er der nogle som kan komme med eksempler på deltagelses- og konkurrencedemokrati i Danmark?

På forhånd tak! :) :D


Svar #1
15. september 2013 af Hej15

Det haster, så det ville være rart, hvis nogle ville svare. Jeg har nemlig ledt overalt på nettet, og jeg kan simpelthen ikke finde noget! :D


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2013 af Pettson

www.dr.dk/skole/samfundsfag er der (til udskolingsniveauet) et emne om demokrati, hvor du bl.a. kan læse om forskellige demokratiopfattelser.

Eksemplerne vil jeg ikke 'kloge' mig på, dem vil jeg overlade til dig selv at finde.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2013 af 123434

Du har sikkert også hørt om direkte og indirekte demokrati

I DK har vi indirekte demokrati/repræsentativt demokrati. Vi stemmer på nogle politikere, vi mener gør det bedst. De/politikerne får så indført en masse lovforslag. Hvis der skal være forbud mod kastration af grise, bestemmer et flertal af politkerne om der skal ske et forbud. Her bliver befolkningen ikke spurgt. 

I Schweiz har de direkte demokrati. Hver gang der skal ændres noget, skal befolkningen stemme om det. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2013 af Snapso (Slettet)

#3

Direkte demokrati og repræsentativt demokrati er ikke det samme som konkurrencedemokrati og deltagelsesdemokrati. Et demokrati kan godt være repræsentativt samtidig med at det indeholder elementer af deltagelsesdemokrati og konkurrencedemokrati. Danmark er et godt eksempel på dette. Konkurrencedemokrati betyder meget simpelt, at politikerne skal konkurrere om vælgernes stemmer. Deltagelsesdemokrati betyder at borgerne engagerer sig i samfundet og politik, fx ved at starte underskriftindsamlinger, demonstrere, skrive læserbreve osv. 

Schweiz er godt nok et af de lande, der kommer tættest på, at kunne kaldes et direkte demokrati, men er dog stadig langt fra at være det. Du siger, at hver gang der skal ændres noget, skal befolkningen stemme om det. Det er ret langt fra sandheden, idet det kun er de store forandringer, der skal vedtages ved folkeafstemning, ellers kunne befolkningen ikke lave andet end at gå til stemmeurnerne. Størstedelen af de vedtagede love bliver der stemt om i parlamentet.  


Skriv et svar til: Samfundsfag :D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.