Geografi

Naturgeografi

22. september 2013 af Gymgy (Slettet)

Hej alle.

Jeg har virkelig brug for hjælp til, at forstå denne tabel http://faostat3.fao.org/faostat-gateway/go/to/download/FB/FB/E udfra dette spørgsmål som lyder således:

E: Når man ser på Danmark i FAOSTAT opdager man at vi lever som svin og slet ikke bidrager positivt til verdens fødevarer situation!

Bevis det eller modbevis det!!!! Brug tabellen.

Håber virkelig der er nogle der kan hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2013 af 123434

Hvordan skal tabellen læses?


Svar #2
22. september 2013 af Gymgy (Slettet)

Vi har ikke lært hvordan man læser tabeller endnu. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2013 af 123434

Håber det her måske kan hjælpe dig 

http://udviklingstal.um.dk/da/undervisning/om-tal/

"

At læse en tabel - overblik

For at forstå en tabel er det vigtigt, at du først læser og forstår tabellens overskrift. Altså Hvad handler tabellen om? Dernæst skal du danne dig et overblik over hele tabellen:

Hvilke årstal er med?
Hvilke områder/emner er med?
Hvilke tal er med? - I hvilken størrelsesorden/enhed? - Er der både "antals-tal" og "procent-tal"/eller andre bearbejdede tal f.eks.: indeks-tal?
Er der en forklaring eller note til tabellen og hvad siger den? Bemærk at hvis der både er en tabel og en figur om et emne, så står der som regel flest forklaringer og noter ved tabellen.
Hvor stammer tallene fra? Hvad er tabellens kilde? Er der grund til at være på vagt? - Er kilden troværdig?

At læse en tabel - analyse:

Først nu kan du begynde at uddrage oplysninger fra tabellen, at analysere den. Det lyder besværligt - men hvis du gør tingene ordentligt fra en start af, lover jeg dig, at det ender med, at blive meget lettere at forstå og arbejde med tal og tabeller.
 
En tabel indeholder ofte mange "historier". Det er som ringe i vandet: man kan tage en enkelt oplysning ud: - I 2001 var der 6.130 mio. (millioner) mennesker - altså over 6 mia. (milliarder) i verden. Det er i sig selv interessant. - Men hvad med udviklingen fra 1750 - 1998 og videre frem mod 2050? - Og hvad med fordelingen på verdensdele?
 
Prøv at sammenligne udviklingen i befolkningstallet i Europa og i Afrika fra 1750 til 2050.

Procenttallene: Tabellen indeholder både antals-tal og procent-tal. Det gør det ikke lettere! - men samtidig åbner det op for nogle nye historier:

Hvor mange procent af verdens befolkning boede i Afrika og i Europa i 1750? Hvordan forventes situationen at blive i 2050?

Og så den svære: Hvordan kan det være, at Europas andel af befolkningen (procent-tallet) falder - når folketallet - trods nedgangen fra 1998-2050 - er steget fra 1750-2050?

Når du/I har fundet svaret, har du lært noget vigtigt om tabeller, der indeholder udviklingstal.

At læse en tabel - kritik

Hvor sikre tror du vi kan være på tabellens tal for 1750 og 2050?

Vi kan naturligvis ikke være sikre. Der er en stor usikkerhed for begge årstals vedkommende. Tallene for 1750 er baseret på skøn - og forskellige skøn giver forskellige resultater! Tallene for 1750 kan meget vel være op til 100 mio. mennesker forkerte.

Tallene for 2050 er prognosetal, dvs. baseret på nogle forudsætninger om fødselshyppighed og dødshyppighed, som ingen kan være sikre på holder. Hvis man ændrer på forudsætningerne - ændres resultatet. Afhængigt af forudsætningerne gætter fremtidsforskere nu på at der lever mellem ca. 8 mia. og ca. 10 mia. mennesker i verden i 2050. Tabellen siger lidt under 9 mia."


Svar #4
23. september 2013 af Gymgy (Slettet)

kunne du eventuelt hjælpe mig med at give et indblik på den graf jeg har fået?

på forhånd tak 


Skriv et svar til: Naturgeografi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.