Biologi

Genetik

28. september 2013 af elissa92

Håber, jeg kan få lidt hjælp.

Jeg har vedlagt et stamtræ, der viser en familie med Duchennes muskeldystrofi, en x-bundet recessiv sygdom. Afficerede er angivet med sort. Parret III-3 og III-4 venter deres 5 barn (IV-5).

Hvad er risikoen for at barnet vil få Duchennes muskeldystrofi?

Svaret er 1/36. Men det forstår jeg ikke. Den måde, jeg gør det på, er ved at sige, at der er 1/2 chace for at hun er bærer, og 1/4, hun giver den videre til sit barn, hvis han er dreng. Så jeg vil sige: 1/2 * 1/4 = 1/8

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2013 af Casabon

Hjælper gerne, men kan ikke se, at du har vedlagt et stamtræ. :)


Svar #2
29. september 2013 af elissa92

Hov, det glemte jeg. Så er det vedlagt. Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2013 af 123434 (Slettet)

Siger din facitliste 1/36?

Er mega dårlig til det, men har prøvet at stille lidt forskellige stykker op. De er nok ikke helt tæt på virkeligheden. 

Hvis et af børnene får sygdommen ud af en flok på 5. 1/2^5=1/32?

1/4*1/2*1/2*1/2=1/36


Svar #4
29. september 2013 af elissa92

Ja, 1/36.

Hmm, skal man ikke tage højde for, at hun også har tvillinger, der ikke er afficerede?


Svar #5
29. september 2013 af elissa92

Jeg forstår ikke dit regnestykke.

1/4 kommer fra, at der er 1/4 risiko for, at hendes barn bliver syg - det forstår jeg. 1/2 for, at hun giver det videre. Men hvor komer de to 1/2 fra?


Svar #6
29. september 2013 af elissa92

Og det giver 1/32


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2013 af 123434 (Slettet)

Barnet skal jo blive en dreng. 1/2


Svar #8
29. september 2013 af elissa92

Ja, det er rigtigt. Men det skal stadig give 1/36


Brugbart svar (1)

Svar #9
30. september 2013 af Casabon

Jeg ved ikke om du selv har fundet svaret, men hvis ikke så får du lige forklaringen på at det giver 1/36.

III4 har ved fødslen 50% sandsynlighed for at være bærer, da vi ved at hendes mor er bærer (da hun får en syg søn).

III4 har imidlertid ikke 50% sandsynlighed mere, for vi ved jo nogle ting om III4, som påvirker hendes sandsynlighed, nemlig at hun har 3 raske sønner.

Sandsynlighed for at være at hun er bærer og har 3 raske sønner er 0,5*0,5*0,5*0,5=0,0625

Sandsynligheden for at hun ikke er bærer og har 3 raske sønner er 0,5*1*1*1=0,5

Man regner derefter den relative sandsynlighed for hver mulighed, hvilket gøres ved at dividere sandsynligheden for hver mulighed med den samlede sandsynlighed. Det betyder at hendes sandsynlighed for at være bærer er 0,0625/(0,0625+0,5)=0,11

Derudover skal hun naturligvis give genet videre og have en søn ---> 0,11*0,5*0,5=0,028 (=1/36)


Skriv et svar til: Genetik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.