International økonomi

pris og lønstigning

03. oktober 2013 af LivaAaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa alle sammen

Jeg er virkelig dårlig til International økonomi... så derfor har jeg virkelig brug for jeres hjælp! Opgaven lyder således:

En lønmodtager tjente i 2009 205kr. i timen. som aftalt i overenskomsten steg lønnen i 2010 til 213kr. i samme periode steg forbrugerprisindekset fra 107,9 til 110,6.

b) hvor stor er den procentvise stigning i henholdsvis løn og priser ? 

Løn:

Stigning i værdi: 213-205 = 8
Stigning i forhold til oprindelig værdi: 8/205 = 0,039
Den procentvise stigning: 100*0,039 = 3,9 %

Priser:

Stigning i værdig: 110,6-107,9 = 2,7
Stigning i forhold til oprindelig værdig: 2,7/107,9 = 0,025

Den procentvise stigning: 100*0,025 = 2,5 %

c) Beregn et indeks der viser udviklingen i reallønnen ? 

 Lønstigning omregnet til indeks

100

3,9 %

103,9

Prisstigning omregnet til indeks

100

2,5 %

102,5

Reallønindeks

103,9/102,5*100 = 101,36

Jeg håber i vil se på det, for jeg er helt lost, når det kommer til IØ.. men mange tak på forhånd, knus Liva ;) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2013 af 123434 (Slettet)

(110,6-107,9)/107,9*100=2,5%

(213-205)/205*100=3,9%


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2013 af 123434 (Slettet)

Stiger fra 100 til 103,9

Jeg får 103,9/100*100=103,9

Kan ikke garantere, at det er rigtigt.


Svar #3
11. oktober 2013 af LivaAaa (Slettet)

Mange tak for det ;)


Skriv et svar til: pris og lønstigning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.